Japonská fotbalová liga je na vzestupu. V aktuální sezoně v ní hrají tři superhvězdy a mistři světa

Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, Kyllian Mbappé a mnozí další. Největší hvězdy světového fotbalu působí v Evropě a dá se docela jistě předpokládat, že tomu tak bude i v nejbližších letech. Na vzestupu jsou ale také soutěže hrané na jiných kontinentech, třeba v Americe nebo Asii. Fotbalový boom teď prožívají v Japonsku, kde aktuálně předvádí své umění hned trojice fotbalových mistrů světa.

Tokio Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když Andrés Iniesta na konci května přiletěl do Japonska podepsat smlouvu s Visselem Kobé, na letišti ho vítaly stovky fanoušků. Mistr světa i Evropy měl po konci v Barceloně spoustu nabídek z různých koutů světa a španělský záložník svou budoucnost nakonec spojil s Asií. A na rozdíl od jiných hvězd se místo Číny, rozhodl pro východnější destinaci.

„Snil jsem o tom, že budu hrát v této nádherné zemi. Těším se nejen na své nové spoluhráče, ale i na nový styl fotbalu. Rozhodl jsem se pro Kobé, protože jde o velkou výzvu. Budu se snažit svou vášní pomoci japonskému fotbalu i svému týmu Visell Kobé,“ přislíbil čtyřnásobný vítěz Ligy mistrů na tiskové konferenci po přestupu.

Iniestovým spoluhráčem v Kobé je také další mistr světa Němec Lukas Podolski. Bývalý hráč Bayernu Mnichov nebo Arsenalu zamířil do Japonska před rokem. Podle třiatřicetiletého útočníka má tamní liga vyšší kvalitu než ostatní soutěže v Asii. A to především pro to, kolik japonských fotbalistů následně prorazilo v Evropě.

„Jsou tu zkušení hráči. Často jsem proti nim hrál. Jsou šikovní, velmi dobří s balónem. Hodně japonských fotbalistů se prosadilo v Evropě, to je měřítko kvality. Ze žádné jiné asijské země, třeba z Koreje nebo Číny, tolik hráčů v Evropě nepůsobí. Z tohoto důvodu má japonská liga dobrou reputaci,“ řekl Podolski v rozhovoru pro internetový server goal.com.

Trojici světových šampionů působících v Japonsku uzavírá další Španěl, Fernando Torres. Čtyřiatřicetiletý forvard před necelým měsícem přestoupil z Atlética Madrid do klubu Sagan Tosu.

Mezinárodní unie fotbalistů si stěžuje na krátké dovolené pro účastníky mistrovství světa

Číst článek

Někdejší střelec Liverpoolu nebo Chelsea neodcházel do úplně neznámého prostředí. V létě před třemi lety tým Sagan Tosu hostil v přípravném duelu Torresovo Atlético a i tato zkušenost španělskému fotbalistovi rozhodování o budoucím působišti usnadnila.

„Pamatuju si, že atmosféra na stadionu nás ohromila. Tribuny byly skoro plné, lidé měli obrovské transparenty a vlajky a všichni fandili. Hodně to na nás zapůsobilo. Bylo vidět, že tenhle klub žije fotbalem. Mít za zády oddané fanoušky je vždycky velká motivace,“ přiznal Torres pro server goal.com.

Úplně zaplněných tribun se ale v Tosu po přestupu zatím nedočkal. Na jeho domácí premiéru dorazilo 17 tisíc a na duel o týden později 14 tisíc fanoušků, přičemž kapacita stadionu je 24 tisíc.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme