Tady musím víc uplatnit manažerské schopnosti, popisuje sestavování první nominace Šilhavý

Rušné dva týdny má za sebou nový trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý. Od svého jmenování už mluvil s mnoha hráči, kteří jsou v zahraničních klubech. Hlavně ale musel sestavit nominaci na zápasy Ligy národů proti Slovensku a Ukrajině.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý

Trenér Slavie Jaroslav Šilhavý | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

„Je potěšující, že hráči, se kterými jsme se mluvili, tak mají chuť reprezentovat, těší se. Není jim to jedno. Chtěli by ukázat, že umíme hrát líp,“ prohlásil radostně při své premiérové nominaci nový trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Šilhavý bude sázet při prvních reprezentačních zápasech na týmovost. Nový lídr se podle něj časem vyprofiluje

„Hráči jsou po celém světě. Shánět je není tak jednoduché. Čas nebyl tak dlouhý, takže jsme si to podělili s kolegy. Tady spíš musí uplatnit manažerské schopnosti než trenérské,“ přiznává Šilhavý, že vést národní tým je něco jiného než trénovat klub.

V minulosti už působil u reprezentace jako asistent, přesto na rozkoukání moc času neměl. Během prvních dvou týdnů ve funkci už toho ale stihl hodně.

„Zahraniční hráče tady nevidíme tak často, tak jsme se vydali do Německa, Turecka, Itálie. S kluky jsme mluvili, s některými osobně, s některými telefonem,“ popisuje přípravu Šilhavý.

'Týmem můžeme dosáhnout výsledků'

Na zápasy proti Slovensku a Ukrajině chtěl Šilhavý hlavně stabilizovat kádr. Po zranění jsou zpět v reprezentaci Vydra, Šural a Dočkal. V Šilhavého první nominaci se ale našlo i pár překvapivých jmen - po delší době se vrací záložník Pavelka a obránci Hejda s Čelůstkou.

Jaroslav Šilhavý odtajnil svou první nominaci. Do národního týmu se vracejí Pavelka, Hejda a Čelůstka

Číst článek

„Vůdčí typy v tom mužstvu jsou. Takový lídr typu Nedvěd tam teď ale chybí. Myslím si, že se někdo mezi kluky vyprofiluje,“ věří Šilhavý, že se mu podaří vyřešit jeden z problémů, který trápí národní tým.

Fotbalová reprezentace, která postrádá lídra, v tomto kalendářním roce z šesti utkání porazila jen Čínu a Nigérii, naposledy prohrála v Rusku 1:5.

„Navýšení sebevědomí a taky hrdosti to bude jedna ze složek srazu, aby si všichni uvědomili, že týmem můžeme dosáhnout výsledků,“ dodává nový trenér fotbalové reprezentace.

Premiéra na lavičce národního týmu ho čeká v sobotu 13. října v Trnavě proti Slovensku. O tři dny později se představí český výběr na Ukrajině v Charkově.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme