Ježíškova vnoučata dál plní přání. Pan Březina dostal permanentku na zápasy Hranic a klubovou šálu

Nejkrásnější není dárky dostávat, ale rozdávat. Tuhle myšlenku podporuje i projekt Českého rozhlasu nazvaný Ježíškova vnoučata. Takovým vnoučetem se může stát každý z vás, a potěšit tak některého ze seniorů. Ti mají nejrůznější přání - některá jsou spojená i se sportem. Jedno takové vyslovil i pan Ladislav Březina z domova seniorů v Hranicích.

Tento článek je více než rok starý.

Hranice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalový míč

Fotbalový míč | Foto: Edita Dostalová | Zdroj: Pixabay

„Tady bych vám předal šálu Hranického klubu a permanentku na jarní část sezony, abyste si zašel pěkně v klidu na fotbal zafandit si svému oblíbenému týmu,“ předal vánoční dárek Jan Orság Ladislavu Březinovi, který v Hranicích chodí pravidelně na zápasy obou fotbalových klubů ve městě, SK i Dukly.

„Někdy mně to časově nevyjde, ale to nevadí. Chodím už dlouho… Někdo má prostě takový koníček jako já, no,“ řekl pro Radiožurnál pan Březina.

Dárce permanentky a klubové šály Jan Orságh se o vánočním přání hranického seniora dozvěděl díky sociálním sítím. „Napřed to nějak zapadlo mezi hromadu ostatních příspěvků, ale pak jsem si toho projektu všiml a říkal jsem si, že by bylo pěkné něco vybrat. Jelikož sám jsem velkým sportovcem a fanouškem fotbalu, tak se mi tenhle dárek zalíbil nejvíce a řekl jsem si, že udělám panu Ladislavovi radost.“

Ladislav Březina si tak může na jaře užít zápasy divizního SK Hranice, ale v domově seniorů podle vrchní sestry Aleny Žítkové i sportovat. „Pravidelně pořádáme olympiády, takže naši senioři mají i sportovní vyžití. Samozřejmě tu máme i rehabilitační úsek. Jsou tu sestřičky, které s uživateli denně cvičí. Mají společné tělocvičny, takže spolu mohou cvičit i kolektivně. Věnují se jim ale i individuálně.“

Nebo mohou také sportovcům fandit. Právě nejrůznější zážitky jako vánoční dárek, si přeje i řada dalších lidí z Domova seniorů v Hranicích. „Je pravda, že jak člověk stárne, tak ty zážitky asi upřednostňuje, protože těch věcí, které může vlastnit, je čím dál méně a méně. Pakliže rodina funguje, je schopna jim zajistit toaletní věcí, novou televizi apod. Ale ti lidé opravdu touží po společnosti jiných lidí, po nějakých zážitcích a chtějí smysluplně trávit ten čas,“ tvrdí ředitelka hranického Domova seniorů Simona Hašová.

Ježíškova vnoučata

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit. Nápad byl na světě.

Během loňských Vánoc se skupině dobrovolníků, nadšenců a přátel podařilo splnit zhruba 600 vánočních přání. Od knih přes předplatné časopisů, uzeniny a boty až po zážitková přání, jako návštěva zoo po čtyřiceti letech, návštěva divadelní vlásenkárny až třeba po jízdu na harleyi.

Loni na jaře zaujal projekt Český rozhlas, který je teď v úzkém kontaktu se sociálními pracovníky domovů, kteří sepisují s klienty jejich vánoční přání. Jsou jich stovky a budou jich tisíce. A přesně tolik je třeba lidí, kteří je dokážou splnit.

Stát se Ježíškovým vnoučetem je snadné. Vyberte si podle domova ve svém okolí, podle ceny dárku nebo třeba podle toho, jestli chcete balit vánoční dárek, či přinést nezapomenutelný zážitek. V tabulce stačí přání vybrat, rezervovat, poslat a těšit se na Vánoce. Radost, kterou v ten den někomu pod vánočním stromkem uděláte, totiž budete prožívat i Vy sami.

Jaká přání ještě zbývá splnit? Podívejte se na stránky jeziskovavnoucata.cz. A sledujte facebook Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Tomáš Minarčík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme