‚Koncept zůstává a jede dál.‘ Projekt regionálních fotbalových akademií pokračuje i po odchodu Prokeše

Projekt regionálních akademií bude pokračovat i po personálním třesku ve fotbalové asociaci. Podle nového ředitele sportovně technického oddělení Jiřího Kotrby koncept výchovy mladých hráčů zůstává a měnit se budou jen dílčí záležitosti.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbal (ilustrační foto)

Fotbal (ilustrační foto) | Zdroj: Fotobanka Pixabay

Projekt regionálních akademií, ve kterých trénují talentovaní mladí fotbalisté, nastartoval Michal Prokeš. Ten ale v říjnu skončil a s ním i někteří jeho kolegové. Nový ředitel Jiří Kotrba ovšem v tomto směru zásadní změny nechystá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Projekt regionálních akademií nastartoval Michal Prokeš. Po jeho odchodu pokračuje v jeho práci Jiří Kotrba

„Tohle všechno bylo založené velmi dobře. Koncept zůstává, projekt jede dál,“ popisoval pro Radiožurnál Kotrba.

Kvůli divoké atmosféře po Prokešově odchodu přitom hrozilo, že bude následovat ještě větší vlna odchodů. O svém konci přemýšlel třeba bývalý reprezentant Karel Poborský. Anebo další vicemistr Evropy z roku 1996 Jan Suchopárek.

„Podpořili jsme Michala Prokeše a jeho práci, ale dále hodláme pokračovat ve své práci pro fotbalovou asociaci a pro český fotbal dělat maximum,“ vysvětluje Suchopárek.

Kotrba se po svém nástupu seznamoval s novým prostředím. V lednu už začne objíždět jednotlivé akademie a jako bývalý trenér se dostane s mladými hráči a jejich trenéry i na hřiště. A v čem tedy vidí nedostatky v tréninku?

‚Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká.‘ Poborskému a spol. se nelíbí konec Prokeše

Číst článek

„Hledáme jenom extrémy. Neuměli jsme individuální techniku, takže teď děláme všechno na ni a zapomeneme dělat průběžně to, co se přirozeně děje v každém mužstvu,“ jmenuje hlavní chyby v tréninku Kotrba.

Na výsledky akademií si ovšem český fotbal bude muset ještě počkat. Kotrba dává za příklad tréninková střediska mládeže v osmdesátých letech minulého století, kterými prošla generace Pavla Nedvěda. Ta taky začala sbírat úspěchy až ve druhé polovině devadesátých let.

„Tento způsob výchovy se přiblížil tomu, který je v Evropě naprosto standardní. Je možné předpokládat, že změny budou. Ten proces má ale nějakou setrvačnou schopnost. To znamená, že co se dneska začne dělat nějakým způsobem, tak změny přijdou za pět až deset let,“ myslí si Kotrba.

Regionální akademie sdružují talentované hráče od dvanácti let věku. Čtrnáctiletí a patnáctiletí fotbalisté pak bydlí na internátech, kde mají společnou školní výuku a trénink. Starší hráči už potom pokračují v národních výběrech.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme