Československý sport v roce 1918. Josef Sedláček utekl z fronty, aby si zahrál derby pražských „S“

V roce 1918, před 102 lety, byl na území tehdejšího Československého státu prostor i pro sport. A to navzdory tomu, že velká část členů tehdejšího hlavního hnutí České obce sokolské byla ještě v zahraničních legiích.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejstarší dochovaný snímek fotbalové Sparty z roku 1896

Nejstarší dochovaný snímek fotbalové Sparty z roku 1896 | Foto: archiv | Zdroj: Josef Pondělík - Století fotbalu

Fotbalisté hráli občas zápasy i v období první světové války, ale rokem 1918 se začala formovat klasická liga, které se tehdy říkalo Středočeská župa. Hrálo ji devět pražských týmů, zvítězila tehdy Slavia před Spartou, kterou porazila na Letné 1:0.

Pro připomenutí – na Letné tehdy stál stadion Slavie a na zápas tam přišlo podle dobových odhadů osm tisíc diváků. To bylo v červnu, ale už předtím v dubnu proti sobě hrály Slavia se Spartou přátelský zápas, který Slavia vyhrála 4:2.

Improvizace z telefonní budky. Před 96 lety vysílal Radiojournal první sportovní přenos v Evropě

Číst článek

Jeden z gólů sešívaných dal Josef Sedláček, později poměrně známý československý reprezentant, který byl hráčem Sparty, ale protože zběhl z fronty, tak se ho Sparta bála v zápase postavit, zatímco Slavia ne. Sedláček se potom nicméně vrátil do Sparty, která se stala symbolem československého fotbalu a od roku 1918 začala její vítězná série, kdy získala přezdívku „Železná Sparta“.

Sportovní ikony

Popularitu tehdejších sportovců si nemůžeme představovat podobně, jako je ta současná, a to především proto, že sport nebyl profesionální.

Mezi nejvýznamnějších postavy tehdejšího československého sportu patřil vynikající tenista Ladislav Žemla, který měl výborné výsledky i před první světovou válkou a v roce 1920 získal bronzovou olympijskou medaili ve smíšené čtyřhře s Miladou Skrbkovou, kterou si později vzal za manželku.

Pojmem byl také Karel Pešek, kterému se přezdívalo Káďa – hrál fotbal za Spartu a spolu i se Sedláčkem byl také na hrách v Antverpách 1920. Káďa byl tak všestranný, že tehdy patřil také do hokejové reprezentace, která získala v Antverpách bronzové medaile.

Tehdy byl skutečně lední hokej poprvé a naposledy součástí letních olympijských her, a to jako takzvaný demonstrační sport.

Martin Charvát, Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme