Nedvěd zproštěn viny, Juventus bez 10 bodů. Soud v Itálii znovu řešil nesrovnalosti v účetnictví klubu

Juventus přišel kvůli nesrovnalostem v účetnictví o 10 bodů v tabulce italské ligy a klesl mimo pozice zajišťující účast v Lize mistrů. Sportovní soud Italské fotbalové federace (FIGC) v pondělí nicméně znovu zprostil viny bývalého viceprezidenta klubu Pavla Nedvěda.

Řím (Aktualizováno: 22:20 22. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Nedvěd a Andrea Agnelli na zápase Juventusu s Udinese

Pavel Nedvěd a Andrea Agnelli na zápase Juventusu s Udinese | Foto: Marco Alpozzi | Zdroj: Profimedia

Někdejší kapitán české reprezentace dostal v lednu společně s dalšími klubovými funkcionáři osmiměsíční zákaz působení ve fotbale, který v dubnu tribunál Italského olympijského výboru zrušil.

Věrní fanoušci, ukradený Fiat a kouzlo nových hráčů. Fotbalová Neapol je po 33 letech na italském trůnu

Číst článek

FIGC vynesl trest krátce před výkopem ligového utkání Juventusu v Empoli. Turínský klub po odpočtu klesl v tabulce Serie A z druhého místa na sedmé a ztrácí pět bodů na AC Milán, který drží čtvrtou příčku, jež jako poslední zajišťuje postup do příští sezony Ligy mistrů.

Juventus původně kvůli aféře přišel v tabulce o 15 bodů, tento trest však odvolací soud v dubnu zrušil. Vrchní žalobce FIGC Giuseppe Chiné nyní žádal o odpočet 11 bodů a tresty pro Nedvěda a dalších šest bývalých činovníků klubu. Všichni byli v pondělí zproštěni viny.

Tresty platí

Potrestáni nicméně zůstali bývalý prezident klubu Andrea Agnelli a další tři vrcholní funkcionáři, kteří minulý měsíc s odvoláním neuspěli. Kompletní vedení Juventusu včetně Agnelliho či Nedvěda rezignovalo loni v listopadu, když se podezřením z falšování účetnictví začala zabývat turínská prokuratura.

Juventus podle úřadů několik let uměle nafukoval tržní hodnotu svých hráčů a zapisoval do účetnictví nadměrně vysoké přestupové částky. Předstíral tak, že má větší zisky, než ve skutečnosti měl.

Problémy Juventusu se ještě prohloubily minulý týden, když národní fotbalová federace obvinila klub a jeho bývalé vedení z nesrovnalostí ve výplatách hráčům během dvou „covidových“ sezon.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme