Fotbal zbožňujeme, na mistrovství světa budeme chodit, slibují Katařané. Atletika je netáhne

Na atletické mistrovství světa lidé v Dauhá nechodí. Alespoň tedy ne v množství, které by slušelo jedné z největších sportovních akcí tohoto roku. Už za tři roky ale bude velký šampionát v Kataru znovu. Mistrovství světa ve fotbale. Organizátoři v úterý oznámili otevření třetího stadionu z plánovaných osmi.

Dauhá Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Fotbal tady zbožňujeme. Fotbal je náš nejoblíbenější sport. Lidé na mistrovství světa budou chodit,“ slibuje Katařan Hamad

„Fotbal tady zbožňujeme. Fotbal je náš nejoblíbenější sport. Lidé na mistrovství světa budou chodit,“ slibuje Katařan Hamad | Foto: Marek Augustin | Zdroj: Český rozhlas

U devíti veřejných fotbalových hřišť jen několik desítek metrů od Chalífova stadionu, který hostí světový atletický šampionát, stojí větší fronta zájemců o to, aby si mohli zahrát fotbal, než lidí, kteří se chtějí dostat na atletický stadion, kde začíná večerní program.

Přehrát

00:00 / 00:00

Atletický šampionát v Kataru moc netáhne, na mistrovství světa bude ale podle místních plno. Více si poslechněte v reportáži Marka Augustina

„Všechno bude v pořádku. Fotbal tady zbožňujeme. Fotbal je náš nejoblíbenější sport. Lidé na mistrovství světa budou chodit. Všechny stadiony navíc budou v Dauhá nebo jeho okolí. Takže blízko. A budou i klimatizované, bez klimatizace by to nešlo,“ vysvětluje Radiožurnálu Hamad.

Ze skupiny fotbalistů, co čekají, až přijdou na řadu, jediný mladík, který mluví anglicky. Zápasy místní fotbalové soutěže bývají často prázdné, Hamad ale přesvědčuje, že to nic nemění na tom, že Katařané budou následovat zahraniční fanoušky a stadiony při šampionátu zaplní.

Atletka Hejnová kritizuje pořadatele mistrovství světa. V Dauhá jí vadí plachty na tribunách

Číst článek

„Na ligu je plno tak z poloviny. Ale když hraje národní tým, to je jiná. Národnímu týmu tady fandí všichni. Letos jsme navíc poprvé vyhráli mistrovství Asie. Každý přijde na šampionát, každý,“ ujišťuje Hamad, že v zemi, kde žije přes 90 procent muslimů, mohou ženy na fotbal.

A neplatí zde podobné pořádky jako v nedalekém Íránu, kde se kvůli odepřenému vstupu na stadion upálila nedávno jedna z fanynek. Potvrzují to dvojčata Shelba a Donna, které při cestě na atletiku právě míjí fotbalové hřiště.

„Fotbal je u žen rozhodně nejpopulárnější sport. Některé se kvůli němu chovají trochu šíleně!“ „A taky můžeme hrát fotbal. Hřiště jsou pro nás otevřená,“ odpovídají sestry.

Na otázku, jestli zkoušely hrát, odpovídají: „Ne, ne! Chtěla bych, ale zatím ne.“ Na fotbalovém mistrovství světa ale prý chybět nebudou.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme