Kazaši o fanoušcích: Sparťané jsou asociálové, Bohemáci vesničané a Slávisté elita společnosti

Ve čtvrtek v sedm hodin večer hraje pražská Slavie poslední zápas skupinové fáze Evropské ligy proti Astaně. Zápas s kazašským soupeřem bude přímým soubojem o postup. Astana zápas rozhodně nepodceňuje, o čemž svědčí i analýza fanouškovského prostředí v Praze, kterou má kazašský klub na svých oficiálních stránkách. Na českého diváka může "analýza" působit úsměvně.

Tento článek je více než rok starý.

Praha/Astana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fanoušci Slavie Praha

Fanoušci Slavie Praha | Foto: SK Slavia Praha

Článek na stránkách fotbalového klubu z Astany je postaven na výpovědích kazašských studentů, kteří chodí na pražské vysoké školy, a tak zdánlivě znají pražskou fanouškovskou kulturu.

Již na začátku textu je uvedeno, že v Praze jsou fotbaloví fandové rozděleni na čtyři nestejně velké skupiny. Rivalita dvou nejpopulárnějších klubů Sparty a Slavie je srovnávána s klasickým kazašským derby mezi Astanou a Kajratem Almaty.

Nový pohled do zákulisí. Fanoušci si mohou na fotbalových stadionech vyzkoušet únikové hry

Číst článek

Na základě analýzy tvoří nejmenší skupinu pražských fotbalových nadšenců ti, kteří fandí Dukle, tedy týmu, který byl mimořádně populární za minulého režimu. Dnes je však vojenský klub jen stínem dávné mašiny na tituly.

Bohemians Praha 1905 je podle Kazachů klub provinčního typu, kterému taktéž nefandí příliš lidí. Fanouškovskou základnu zelenobílých tvoří převážně vesničané a lidé z okrajových částí Prahy.

To oba největší pražské kluby mají značně rozdílné příznivce. Zatímco Spartě fandí dělníci, proletáři a "antisociální elementy", Slavie je podle Kazachů týmem, kterému drží palce elita společnosti, inteligence, bankéři či vyšší státní úředníci.

Ohledně čtvrtečního zápasu si Astana věří na výhru a na postup. Podle všeho by mělo být beznadějně vyprodáno a v ochozech pražského Edenu by se měly tísnit i tři stovky fanoušků Astany.

Jakub Grim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme