Český fotbal zatím beze změn. FAČR nového předsedu nezvolila

Páteční valná hromada vypadala jako jasná záležitost, která v čele Fotbalové asociace České republiky potvrdí Miroslava Peltu. Ovšem po odhalení korupční kauzy související s dotacemi a uvalení vazby na Peltu jsou na předsednické křeslo dva adepti. Ani tři hlasovací kola ovšem nerozhodly o tom, zda se do křesla posadí Martin Malík nebo Petr Fousek.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 18:29 2. 6. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Valná hromada Fotbalové asociace ČR, volba předsedy

Valná hromada Fotbalové asociace ČR, volba předsedy | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Celá online reportáž

Část moravských delegátů se pokusila volbu nového výkonného výboru odložit a neschválit program valné hromady. Návrh broumovského Stanislava Vilímka ale nenašel dostatečnou podporu a na volbu zřejmě dojde.

O post předsedy FAČR se ucházeli tři kandidáti. Pod vedením Petra Fouska by se FAČR nejspíš vydal cestou zahlazení ran po starém vedení a restartoval by nový systém financování.

„Programovým krokem je stabilizace fotbalové asociace, která má momentálně trable s financováním. Je to dlouhodobý proces, už se mu věnovalo předchozí vedení. A bude se tomu urgentně věnovat i to nové," řekl pro Radiožurnál Fousek.

Zdeněk Zlámal na valné hromadě Fotbalové asociace ČR | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Fousek by podle mnohých mohl změnit zavedené pořádky v českém fotbale, ale favoritem volby nebyl. Kdo měl naopak k předsednickému křeslu nejblíž byl Martin Malík, generální manažer STES, obchodní společnosti fotbalové asociace.

„Vnímám jako svůj obrovský handicap, že fotbaloví funkcionáři o mně příliš nevědí. Ačkoliv jsem se snažil pro to v posledních 14 dnech něco udělat. Snažil jsem se potkávat s těmi lidmi. Takže se domnívám, že tohle je můj skutečný hendikep," neviděl svoje šance příliš dobře Malík.

Případné vítězství Malíka je ale pro některé problematické. Právě on je totiž favoritem současného místopředsedy Romana Berbra. V reakci na to stáhly sázkové kanceláře kurzy na volbu nového šéfa fotbalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Svůj odhad připojil ve vysílání Radiožurnálu místopředseda FAČR Zdeněk Zlámal.

K nastalé situaci se vyjádřil i Jaroslav Tvrdík, když avizoval, že jím zastupovaná čínská společnost CEFC ukončí podporu fotbalu v případě výhry jednoho z Berbrových favoritů. Tím dalším byl třetí z kandidátů na předsedu FAČR Libor Duba, ředitel společnosti Ondrášovka.

„Já ho respektuju a má nějakou podporu. On si vybral pozici místopředsedy. Beru to jako volenou funkci, se kterou je do budoucna potřeba vycházet. Vážně si nedovedu představit, že by zvolený předseda nespolupracoval s místopředsedou. To by fotbal nikam neposunulo," vidí budoucí spolupráci s Berbrem jasně Duba.

David Nyč, bor Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme