Klíčová rozhodnutí i zmatky. Rozhodčí na Konfederačním poháru chybovali i s asistenty u videa

Fotbalový konfederační pohár měl být velkou zkouškou i pro rozhodčí. Jako na první velké akci totiž mohli využít asistence videorozhodčího a vedle prospěšných rozhodnutí zůstávají i kontroverze. Bývalí hráči například nechápou, proč Chile ve finále nedohrávalo o deseti po tvrdém faulu loktem.

Petrohrad Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí využili pomoci asistenta s videem v desítkách případů

Rozhodčí využili pomoci asistenta s videem v desítkách případů | Zdroj: Reuters

V Petrohradě běžela 61. minuta zápasu, když Chilan Gonzalo Jara u postranní čáry drsně atakoval Němce Timo Wernera. Rozhodčí Milorad Mažić sice nebyl od situace daleko, ale neviděl ji dobře a požádal o spolupráce asistenta u videa.

Opakované záběry ukazují, jak se Jara loktem ohnal proti Němcově obličeji a po přibližně minutovém zdržení diváci u televizních obrazovek čekali červenou kartu. Srbský rozhodčí ale vytáhl pouze žlutou a Jara finále, ve kterém Chile prohrálo 0:1, dohrál.

Kontroverzní rozhodnutí nabouralo argumenty, proč v používání video asistenta rozhodčího (VAR) pokračovat. „Co se s tím VAR děje? Je to zmatek. Existují předpisy, ale rozhodčí se jimi vůbec neřídí," postěžoval si na twitteru bývalý rozhodčí Mark Halsey.

„Pro Jaru to měla být červená. Nevím, jestli si o pauze řekli, že finále dohrají jedenáct na jedenáct. Nic jiného mě nenapadá," přisadil si bývalý útočník Liverpoolu Stan Collymore.

Bez videa by byl turnaj jiný

Nešlo o první zvláštní výrok, kterého se rozhodčí na Konfederačním poháru dopustili. V semifinále Chile s Portugalskem fauloval José Fonte Francisca Silvu v pokutovém území, v tu chvíli sudí o pomoc asistenta u videa vůbec nepožádali. Ve skupině během zápasu mezi Německem a Kamerunem zase sudí poslal ze hřiště po červené kartě úplně jiného hráče, až pak se opravil.

V dalších případech ale podle FIFA zafungovalo video dobře. Jen ve dvanácti zápasech skupinové fáze rozhodčí použili video pětatřicetkrát, z toho šest rozhodnutí podle hlavního sudího FIFA Massima Bussacy změnilo průběh zápasu.

Podle prezidenta FIFA je video asistent rozhodčího „velkým úspěchem". „Bez VAR bychom měli úplně jiný turnaj, který by byl méně spravedlivý. O výkonech rozhodčího se vždycky bude diskutovat, ale velký úspěch je, že se chyby dají napravit," řekl Gianni Infantino.

Zkoumání videozáznamu zabere jen několik desítek sekund zápasu | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme