Plzeň a Slavia pomohly v žebříčku koeficientů, Česko má téměř jistých pět zástupců v pohárech

České fotbalové kluby se po vydařených úvodních zápasech vyřazovací fáze Evropské ligy posunuly v žebříčku národních koeficientů UEFA na 14. příčku a mají už téměř jisté umístění v první patnáctce, které znamená i pro sezonu 2020/21 pět týmů v pohárech, z toho dva zástupce v Lize mistrů.

Tento článek je více než rok starý.

Nyon Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Do českého koeficientu výrazně přispěla Viktoria Plzeň

Do českého koeficientu výrazně přispěla Viktoria Plzeň | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

K definitivě stačí tuzemským celkům za týden postup Plzně přes Dinamo Záhřeb nebo to, aby Curych venku v odvetě nezvrátil po domácí prohře 1:3 dvojutkání s favorizovanou Neapolí.

Do jara vstupoval jako třetí stoper, teď plzeňský Pernica rozhodl o výhře nad Záhřebem

Číst článek

Zatímco v průběhu podzimu hrozilo, že český fotbal bude mít za dva roky jen čtyři zástupce v pohárech, poslední dva hrací dny Evropské ligy situaci zcela otočily.

Po posledním podzimním kole se tuzemské kluby dostaly na dostřel elitní patnáctce a po čtvrtečních úvodních zápasech vyřazovací části poskočily o dvě pozice na 14. místo, což je největší posun v rámci celého žebříčku.

Plzeň po obratu a výhře 2:1 nad Dinamem Záhřeb zajistila dva body a Slavia po bezbrankové remíze s Genkem uhrála jeden bod. Body se dělí počtem týmů startujících v této pohárové sezoně, v českém případě pěti. Tuzemské kluby tak ve čtvrtek připsaly 0,6 bodu a definitivně za sebe dostaly aktuálně patnácté Dánsko, které už v pohárech zástupce nemá.

Chorvatsko a Švýcarsko

Český fotbal přeskočil i Švýcarsko, před nímž má momentálně náskok 0,575 bodu. Země helvétského kříže měla v tomto ročníku pohárů také pět týmů a ve hře už je pouze jeden, takže tuzemské kluby už by mohl ohrozit jen případný senzační obrat Curychu.

Pokud by celek z podhůří Alp v Neapoli zvítězil takovým rozdílem, který by mu postup nevynesl, Švýcarům by to na český koeficient už nestačilo.

I v případě senzačního obratu Curychu by ale stále měly tuzemské týmy situaci plně ve svých rukou. Jistotu elitní patnáctky by jim dalo i to, pokud by Plzeň za týden dokázala v odvetě v Záhřebu po domácí výhře 2:1 nad Dinamem postoupit. Aktuálně sedmnáctí Chorvaté totiž ztrácejí na český koeficient více než bod a další celek už ve hře nemají.

Ani případný postup Curychu a vyřazení Plzně by však nemusely znamenat pohromu, neboť Chorvaté by stále ztráceli v přepočtu více než jednu výhru a navíc by mohla další body získat Slavia, kterou čeká odveta v Genku.

Po povedeném týdnu má český fotbal na dosah dokonce i třinácté Řecko, ke kterému mu chybí už jen 0,125 bodu. Jihoevropské zemi už navíc zůstal ve hře jen Olympiakos Pireus, který uhrál nepříliš příznivou domácí remízu 2:2 s Dynamem Kyjev a mohl by z Evropské ligy vypadnout. Tím by se tuzemským klubům mohla otevřít cesta ještě k dalšímu posunu. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme