Českým sudím bude šéfovat cizinec. Fotbalová asociace dosadila do funkce Portugalce Pereiru

Komisi rozhodčích Fotbalové asociace ČR povede od nového roku Vítor Manuel Melo Pereira. Třiašedesátiletého Portugalce společně vybrali šéf rozhodčích UEFA Roberto Rosetti s předsedou FAČR Martinem Malíkem a ve funkci ho ve středu potvrdil výkonný výbor asociace. O konečném složení komise bude jasno na začátku příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítor Manuel Melo Pereira ještě během své aktivní rozhodcovské kariéry na Euru 2000

Vítor Manuel Melo Pereira ještě během své aktivní rozhodcovské kariéry na Euru 2000 | Foto: Tony Marshall | Zdroj: Reuters

„Jde v tuto chvíli o jedinou možnou cestu k nápravě aktuální situace kolem komise a rozhodčích obecně. Jméno pana Mela Pereiry, které nám bylo nabídnuto ze strany UEFA, jsem prodiskutoval i se zástupci Ligové fotbalové asociace a jednoznačně jsme se shodli na tom, že jde o nejlepší možné řešení,“ uvedl Malík v tiskové zprávě.

‚Ze zbytku udělej suchej záchod.‘ Berbr volal před finále poháru sudímu Královcovi, odhalily odposlechy

Číst článek

Předchozí komisi rozhodčích vedenou Jozefem Chovancem odvolala asociace krátce po vypuknutí korupční aféry kolem Romana Berbra a jmenovala dočasnou. V ní zůstal zástupce Ligové fotbalové asociace Tomáš Bárta, dalšími členy byli jmenováni pravidlový expert Jiří Kureš a předseda sudích v řídící komisi pro Moravu Jan Zahradníček.

Bývalý mezinárodní rozhodčí Melo Pereira, který pískal na světových šampionátech v letech 1998 a 2002, na Euru v roce 2000 a řídil i 24 zápasů Ligy mistrů, je druhým cizincem ve vedení českých rozhodčích. Od léta 2016 do léta 2018 komisi vedl Polák Michal Listkiewicz. Melo Pereira již dohlížel na rozhodčí v Řecku a Brazílii.

„Přeji si, aby pan Melo Pereira vrátil komisi rozhodčích co nejdříve status odborného, transparentního a plně nezávislého orgánu,“ dodal Malík. „LFA kvituje tento krok, který by měl vést k zajištění transparentního řízení nejvyššího orgánu pro rozhodování utkání profesionálních soutěží v Česku,“ uvedla Ligová fotbalová asociace.

Berbr kvůli skandálu skončil ve funkci místopředsedy FAČR i dalších pozicích v asociaci a od října je kvůli podezření z ovlivňování výsledků a sázkových podvodů ve vazbě. Případ stál funkce v českém fotbale i UEFA také jeho manželku Dagmar Damkovou. Obviněno bylo celkem 20 lidí.

Aféra se zatím týkala druhé a třetí ligy, podle policejních odposlechů však mohly být ovlivňovány i výsledky nejvyšší soutěže. Před červencovým finále domácího poháru mezi Libercem a Spartou (1:2) kontaktoval Berbr sudího Pavla Královce, který byl kvůli tomu minulý týden do konce roku stažen z listiny rozhodčích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme