Čeští fotbaloví sudí nedostávají v evropských soutěžích moc šancí, na vině jsou i zranění

Na české rozhodčí ve fotbalové lize fanoušci často nadávají. V evropských soutěžích si na ně ale nikdo moc stěžovat nemůže. Sudí z Česka totiž s výjimkou jednoho zápasu nedostávají šanci.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodčí Pavel Orel uděluje žlutou kartu v utkání CSKA Moskva - Ferencváros

Rozhodčí Pavel Orel uděluje žlutou kartu v utkání CSKA Moskva - Ferencváros | Foto: EVGENIA NOVOZHENINA | Zdroj: Reuters

„Dva rozhodčí máme zraněné, tím pádem nedostáváme tolik šancí,“ vysvětlil Radiožurnálu šéf komise rozhodčích Jozef Chovanec, proč čeští fotbaloví sudí nedostávají delegace na zápasy hlavních soutěží evropských pohárů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Elitní české fotbalové sudí trápí v poslední době zranění. Více v příspěvku Tomáše Petra

Pavel Královec, který je jediným českým rozhodčím v elitní skupině na mezinárodní listině, byl kvůli zranění mimo hru skoro půl roku.

„Měl jsem zlomeninu a procedura léčby bohužel trvala dlouho. Nevyvíjelo se to podle našich představ, tak jsem musel podstoupit ještě operační zákrok,“ řekl Pavel Královec, který už se pomalu na trávníky vrací.

Na konci října odřídil první dva ligové zápasy v nové sezoně. V evropských pohárech se ale stejně jako Petr Ardeleánu, který je nově ve druhé nejvyšší kategorii rozhodčích, neobjevil.

‚Přece nebudu mít zalepenou pusu a svázané ruce.‘ Hoftych jako první kouč pyká za žluté karty

Číst článek

„Petr Ardeleánu měl našlápnuto na dobrou sezonu, ale šel na dvě operace s kolenem a vypadl z toho,“ uvedl Chovanec. V Lize mistrů a Evropské lize se tak v této sezoně představil z českých rozhodčích jen Pavel Orel, který odřídil v Evropské lize utkání CSKA Moskva - Ferencváros. Více šancí dostali i sudí ze Severní Makedonie, Běloruska, Litvy nebo Izraele.

„Od září už funguji na sto procent. Teď máme kvalifikační zápas na Euro 2020, takže doufáme, že se objevíme v posledních dvou zápasech evropských soutěží,“ věří Pavel Královec, že dostane nominaci na předposlední nebo poslední kolo Ligy mistrů, případně Evropské ligy.

„Vnímám to z těch objektivních příčin, protože rozhodčí máme v jednotlivých skupinách. Pískají nám i v nižších skupinách, v juniorských soutěžích,“ připomněl Chovanec, že další čeští rozhodčí Miroslav Zelinka, Ondřej Pechanec nebo Zbyněk Proske dostávají šance v méně prestižních duelech juniorské Ligy mistrů.

Tomáš Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme