Dopravní omezení, tisíce fanoušků, dohled policistů. Praha hostí finále fotbalové Konferenční ligy

Praha ve středu hostí finále Konferenční ligy. Utkají se v něm fotbalisté italské Fiorentiny a anglického West Hamu. Do české metropole tak míří tisíce fanoušků. Vyprodaný zápas bude v hledišti sledovat 18 tisíc lidí. O utkání se tedy dozví nejen fotbaloví nadšenci, ale i většina obyvatel Prahy, protože fotbal ovlivní dopravu. Připraveny jsou i stovky policistů.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská konferenční liga

Finále Konferenční ligy je vyprodané | Zdroj: Reuters

Zápas začíná ve 21.00 ve Fortuna Areně ve Vršovicích. Už předtím bude v ulicích několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní i cizinecké policie.

Jsme připraveni na cokoliv, hlásí předseda Fotbalové asociace Fousek před finále Konferenční ligy

Číst článek

Připraveni zasáhnout budou také členové antikonfliktního týmu, jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba. Právě tisíce přesouvajících se lidí místy zastaví i dopravu, místní tak musí počítat s omezeními.

„Až do čtvrtečních ranních hodin bude pro motoristy uzavřena ulice Vladivostocká. Ulice Amurská už od středeční osmé hodiny ranní, Kubánské náměstí od čtrnácti hodin. Zcela uzavřeny budou ulice U Slavie a U Vršovického hřbitova,“ říká mluvčí pražských policistů Jan Rybanský.

Pohyb fanoušků po Praze budou policisté monitorovat celý den. Stovky lidí můžou přijít také do fanzón na Letenské pláni a u Výstaviště.

Fanoušci cestují do Prahy už od úterý. Protože jde o zahraniční týmy, tak tedy hlavně letecky. Pražské letiště Václava Havla proto kvůli zvýšenému provozu doporučuje, aby všichni cestující k odletům přicházeli minimálně dvě hodiny před plánovaným odletem. Jednotliví dopravci zároveň posilují spoje.

Třeba společnost SmartWings vypravuje sedm speciálních letů. „To znamená, že do Prahy s námi bude směřovat pět letů z Londýna a dva lety z Itálie. Dopravíme asi 1200 fotbalových fandů,“ říká její mluvčí Vladimíra Dufková.

Posílení dopravních spojů

Pražský dopravní podnik pak večer některé spoje posílí. Po zápasu – tedy zhruba po 23. hodině – budou od vršovického stadionu Eden častěji jezdit tramvaje do centra a autobusy ve směru do Letňan. Pro případné operativní posilnění budou připraveny také záložní soupravy metra.

„Provoz metra bude prodloužen v noci až do dvou hodin ráno, nebude na něj ale navazovat  povrchová doprava. Prodloužen bude i provoz linek autobusů číslo 110 a 119 pro spojení metra s letištěm,“ popsala mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

České dráhy taky v podvečer vypraví speciální vlaky. Z Holešovic na nádraží Eden vyjedou každou půl hodinu mezi 18. a 20. hodinou. Podle aktuální situace budou vyjíždět i zpět po zápasu. Lidé s elektronickou vstupenkou na zápas ji budou moct celou středu až do zítřejších osmi hodin ráno využít i jako jízdenku na pražské MHD.

V týmech působí trojice českých reprezentantů. Za „kladiváře“ hrají kapitán národního celku záložník Tomáš Souček s obráncem Vladimírem Coufalem, barvy „fialek“ hájí středopolař Antonín Barák, který vynechal poslední utkání, ale na finále by mohl být připraven. Všichni tři fotbalisté navíc v minulosti hrávali v Edenu za Slavii, takže místní stadion dobře znají.

Český hráč naposledy ovládl některou ze soutěží UEFA před třemi lety, kdy brankář Tomáš Vaclík získal s FC Sevilla trofej v Evropské lize. Ve finále ale nechytal a zůstal mezi náhradníky. Naposledy ve finále pohárů z Čechů nastoupil o rok dříve jiný gólman Petr Čech, jehož Arsenal prohrál s Chelsea.

Oba týmy budou usilovat o první velkou evropskou trofej od 60. let. Zápas bude vysílat 120 televizních stanic.

Kateřina Bečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme