Konflikt mezi fanoušky Sparty při derby: ultras v kotli napadli příznivce, který chtěl tým podporovat

Fotbalová Sparta má v úvodu sezony problémy nejen na hřišti. Napětí panuje také mezi fanoušky. Část ultras protestuje proti vedení klubu i novému trenérovi - a v neděli na derby dokonce napadla příznivce, který chtěl svůj tým podporovat.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pochod fanoušků, jak je zachytil DanielACS.

Pochod fanoušků, jak je zachytil DanielACS. | Foto: DanielACS (Instagram) | Zdroj: Český rozhlas

Vulgární nadávky mířící hlavně na trenéra Andreu Stramaccioniho nebo generálního ředitele Adama Kotalíka jsou v poslední době slyšet na každém zápase Sparty. Dokonce kvůli tomu výjimečně vystoupil i majitel klubu Daniel Křetínský, který požádal, aby lidé snižující se k podobným urážkám na Letnou nechodili.

Napětí mezi protestující skupinou a fanoušky, kteří tým navzdory špatným výsledkům naopak podporují, vygradovalo v neděli při prohraném derby proti Slavii.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ultras Sparty napadli dalšího fanouška klubu, který se zastával trenéra a hráčů. Více si poslechněte v reportáži Petra Šedivého.

Česká televize přinesla svědectví muže, který popsal surový incident z kotle. „Okolo 30. minuty jsem viděl, jak se příznivci tvrdého jádra Sparty vrhli na jiného fanouška. Pochopil jsem, že ho napadli z toho důvodu, že si dovolil projevit nesouhlas s postojem tvrdého jádra,“ řekl fanoušek České televizi.

Sparta se s napadeným fanouškem chce spojit, ale zatím nezná jeho totožnost. „V rámci našich možností se snažíme zjistit, k jakému incidentu přesně došlo a jaké byly okolnosti,“ přiznal Radiožurnálu mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Policie může při podobných incidentech využívat záběry z kamer, které musí být na každém ligovém stadionu. Lepší systémy umí dokonce rozeznávat obličeje, což usnadňuje vyšetřování. A soudy následně mohou trestat třeba zákazem vstupu na fotbal.

Jinak jsou možnosti, jak problémovým fanouškům čelit, omezené. Vždyť Sparta vynakládá každý domácí zápas na bezpečnostní opatření řádově stovky tisíc korun, a stejně teď má potíže.

Slavia porazila góly Škody a Hušbauera Spartu v derby plném kontroverzních rozhodnutí 2:0

Číst článek

„My jsme z pohledu českého sportovního prostředí subjekt, který vynakládá na bezpečnost suverénně nejvyšší finanční prostředky. Bezpečnost všech lidí, kteří jsou na stadionu, až už jsou to přímí aktéři zápasů, nebo lidé na tribunách, je tématem číslo jedna,“ dodal Kasík.

Sparta také zvyšuje opatření pro A tým. To bylo vidět už na minulém domácím zápase proti Karviné, kdy například cestu trenéra na tiskovou konferenci lemoval kordon složený z členů bezpečnostní agentury.

Ale asi i vedení tuší, že nejvíc by pomohly lepší výkony a výsledky. Právě špatný vstup do sezony totiž fanoušky rozdělil.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme