Na Slovensko bez opor. Souček a Schick jsou v karanténě, reprezentaci opustil i brankář Kolář

S českou fotbalovou reprezentací kvůli koronaviru u jednoho člena širšího realizačního týmu neodcestují k pátečnímu úvodnímu duelu Ligy národů na Slovensko tři hráči. Útočník Patrik Schick a záložník Tomáš Souček byli na základě rozhodnutí hygienické stanice preventivně umístěni do karantény, protože přišli do blízkého kontaktu s nakaženou osobou, byť mají negativní testy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha (Aktualizováno: 9:24 3. 9. 2020) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český útočník Patrik Schick dává gól z penalty Černé Hoře

Český útočník Patrik Schick dává gól z penalty Černé Hoře | Foto: David W Cerny | Zdroj: Reuters

Na žádost Slavie z preventivních důvodů nepojede do Bratislavy ani brankář Ondřej Kolář. V případě dalšího nakaženého v reprezentaci opustí tým všichni slávisté.

U fotbalistů reprezentace se objevil koronavirus, nakazil se člen širšího realizačního týmu

Číst článek

Národní tým po jednání vedení Fotbalové asociace ČR (FAČR) se zástupci Slavie, Plzně a Sparty ještě zpřísní hygienická opatření proti šíření covidu-19. Hráči byli rozděleni do skupin a jedna z nich bude složena pouze ze slávistů. Po dohodě s epidemiology se zároveň mužstvo dnes přesune na Slovensko pozemní cestou a ne letecky, jak se plánovalo. Novináře o tom informoval tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

Reprezentanti v pátek večer na Slovensku rozehrají druhý ročník Ligy národů. V pondělí je pak v Olomouci čeká zápas se Skotskem.

Národní celek ohlásil jeden pozitivní nález ve středu. Před pondělním srazem měli všichni členové reprezentace negativní výsledky. Nakažená osoba ihned opustila hotel v Praze, kde je mužstvo ubytované, a zamířila do izolace. Hráči a celý realizační tým podstoupili kontrolní odběry, všichni měli negativní výsledek.

Přesto dvojice opor musí preventivně do karantény. Jde o nejlepšího českého hráče minulé sezony Součka z anglického West Hamu a jedničku v útoku Schicka, který měl podle italských médií ve čtvrtek odjet na zdravotní prohlídku do německého Leverkusenu a poté tam přestoupit z AS Řím.

Na žádost klubu byla z reprezentace uvolněna i slávistická brankářská jednička Kolář. Předseda představenstva ligového mistra Tvrdík na twitteru uvedl, že doma zůstane i záložník Lukáš Masopust, to však Jurman popřel. „Lukáš Masopust odcestoval s týmem dnes do Bratislavy a je připraven na páteční utkání proti domácímu výběru Slovenska,“ uvedl Jurman.

Zraněný Kadeřábek reprezentaci nepomůže. Nominaci doplnili Krmenčík, Hovorka a nováček Provod

Číst článek

Mimořádná opatření

Národní tým po schůzce vedení FAČR s největšího domácími kluby, které do týmu dodávají nejvíce hráčů, ještě zpřísnil už tak výrazná hygienická opatření proti koronaviru. Reprezentace je od pondělního srazu prakticky izolovaná od veřejnosti, mužstvo má na hotelu vlastní patro a vstup. Hráči bydlí na pokojích po jednom a cestují k tréninkům dvěma autobusy.

„Vedení FAČR si vyměnilo potřebné informace se zástupci Slavie a následně i Sparty a Plzně, jejichž hráči tvoří podstatnou část reprezentačního týmu. Společně se shodli na tom, že zájem všech stran je v tuto chvíli stejný, tedy prioritně ochrana zdraví hráčů a realizačního týmu,“ uvedl Jurman.

„Výsledkem jednání je tak ještě další zpřísnění hygienických opatření na reprezentačním srazu, mimo jiné také rozdělení hráčů do jednotlivých skupin, z nichž například jedna kvůli velkému počtu slávistů v týmu bude složena ryze z hráčů Slavie. Došlo zároveň na základě dohody s epidemiology k rozhodnutí, že se celá reprezentace v rámci prevence přesune do dějiště utkání se Slovenskem pozemní cestou,“ dodal Jurman.

Podle Tvrdíka čekají národní tým v den zápasu další kontrolní odběry. „Dohoda s vedením FAČR: v pátek další mimořádné testy - třetí den od kontaktu. Jestliže by byl další nakažený, slávisté se vrací do klubu,“ uvedl Tvrdík.

Slavia, kterou na konci září čeká ve 4. předkole Ligy mistrů boj o účast ve skupině, původně chtěla, aby tým opustili všichni její hráči. Spolu s Kolářem jich bylo v aktuální nominaci osm. „Dohoda se všemi kluby, včetně zahraničních. Slavia původně žádala stažení všech hráčů. Přístup k SKS není odlišný, jde pouze o kvantitu hráčů v týmu. Díky Jaroslavu Tvrdíkovi za vstřícné jednání,“ uvedl na twitteru generální sekretář fotbalové asociace Jan Pauly.

Podle Paulyho dělala FAČR maximum, aby nákaze předešla. „Testovali jsme výrazně nad rámec UEFA protokolu, výrazně. Můžete dělat, co chcete, maximum. Stát se to může každému. Nevíte jak a už se vracíte ze soustředění,“ uvedl Pauly. „Kdyby měly padat hlavy všude, kde je covid, sejdeme se na smetišti. Nevěřte všemu, co se píše, realita je opravdu někde jinde. Hráči mají i vlastní výtah, vlastní patro na hotelu, vlastní všechno,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme