Ani Ronaldo, ani daleká cesta do Ruska. České reprezentaci se rýsují soupeři na fotbalovém Euru

Kvalifikace na fotbalové Euro 2020 je u konce, přesto stále neznáme všechny účastníky závěrečného turnaje. A ani za deset dní po losování v Bukurešti nemusí být úplně jasno, kdo všechno se nakonec postaví do cesty českému národnímu týmu. Zato se ví, komu se svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého ve čtyřčlenné základní skupině určitě vyhnou.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mistrovství Evropy ve fotbal - Euro 2020

Mistrovství Evropy ve fotbal - Euro 2020 | Foto: UEFA | Zdroj: Český rozhlas

Češi jsou před losem nasazeni ve třetím výkonnostním koši. To znamená, že se v úvodní fázi šampionátu nepotkají s týmy Turecka, Dánska, Rakouska, Švédska, ale také obhájců titulu Portugalska v čele s hvězdným Cristianem Ronaldem.

Na tom by ještě nebylo nic složitého, jenže příští rok se mistrovství bude pořádat poprvé po celé Evropě, celkem ve 12 městech. Pořadatelské země, které se kvalifikovaly, mají zaručené domácí prostředí, což rozdělení do skupin dále upřesňuje. A aby toho nebylo málo, Ukrajina se nesmí z politických důvodů potkat s Ruskem.

Základní skupiny ME

  • Skupina A (Řím, Baku): Itálie.
  • Skupina B (Petrohrad, Kodaň): Belgie, Rusko, Dánsko.
  • Skupina C (Amsterodam, Bukurešť): Nizozemsko.
  • Skupina D (Londýn, Glasgow): Anglie.
  • Skupina E (Bilbao, Dublin): Španělsko.
  • Skupina F (Mnichov, Budapešť): Německo.

Ve skupině B tak došlo ke kuriózní situaci. Je totiž z většiny kompletní, aniž by k losu vůbec došlo. Jediný tým z prvního koše, který může doplnit pořadatelské země Rusko a Dánsko, je Belgie.

To zároveň znamená, že česká reprezentace se skupině B určitě vyhne, roli týmu ze třetího koše už v ní hraje Dánsko. Fanouškům i hráčům tak například odpadne dlouhé cestování do Petrohradu.

Důležité termíny

22. 11. 2019: Los play-off evropské kvalifikace
30. 11. 2019: Los finálového turnaje
26. 3. 2020: Semifinálová utkání play-off
31. 3. 2020: Finálová utkání play-off
1. 4. 2020: Případný dodatečný los finálového turnaje
12. 6. 2020: Zahajovací utkání Eura 2020 (Řím)
12. 7. 2020: Finálové utkání Eura 2020 (Londým)

V osudí jsou ale další strašáky, zejména skupina A s ázerbájdžánskou metropolí Baku. Nejdostupnější by byla z hlediska vzdálenosti od českých hranic nepochybně skupina F se stadiony v Mnichově a Budapešti.

Liga národů, druhá šance

Kvalifikační systém pro 16. mistrovství Evropy je nebývale komplikovaný, poprvé do něj totiž UEFA zapojila další soutěž – Ligu národů. A právě novinka v reprezentačním termínovém kalendáři skýtá druhou šanci pro neúspěšné celky z kvalifikace.

Liga národů letos poznala 16 vítězů jednotlivých skupin ve čtyřech výkonnostních patrech označených písmeny A, B, C, D. Čtyři vítězové skupin z každé výkonnostní úrovně se utkají v play-off o jedno účastnické místo. Po jednom postupujícím tak budou mít po semifinálových a finálových bojích skupiny A, B, C i D.

Někteří vítězové skupin si ale zajistili postup z běžné kvalifikace a jejich místo v play-off připadlo dalším týmům v celkovém pořadí Ligy národů. I proto mají stále šanci například i Slováci, kteří obsadili v „české“ skupině Ligy národů až třetí místo, ale do play-off se nakonec dostali.

V semifinále play-off týmů skupiny B se utkají svěřenci českého kouče Pavla Hapala s Irskem. V případě vítězství si zahrají o postup na Euro ve finálovém utkání proti lepšímu z dvojice Bosna a Hercegovina - Severní Irsko, o místě konání rozhodne los.

Play-off Ligy národů

  • A: Island, Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko.
  • B: Bosna a Hercegovina, Slovensko, Irsko, Severní Irsko.
  • C: Skotsko, Norsko, Srbsko, Bulharsko/Izrael/Maďarsko/Rumunsko.
  • D: Gruzie, Severní Makedonie, Kosovo, Bělorusko.

Podle uefa.com teprve los určí, který ze čtveřice týmů Bulharsko, Izrael, Maďarsko, Rumunsko bude hrát ve třetí skupině. Zbytek týmů se utká o kvalifikační místo s Islandem v play-off skupiny A.

Vít Moravec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme