Čeští fotbalisté narazí v kvalifikaci o Euro 2024 na Polsko, Albánii, Faerské ostrovy a Moldavsko

Čeští fotbaloví reprezentanti se v kvalifikaci o postup na mistrovství Evropy 2024 v Německu utkají v papírově velmi hratelné pětičlenné skupině E s Polskem, Albánií, Faerskými ostrovy a Moldavskem. Rozhodl o tom nedělní los ve Frankfurtu nad Mohanem.

Frankfurt nad Mohanem (Aktualizováno: 14:19 9. 10. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští reprezentanti před důležitým duelem základní skupiny Ligy národů

Česká fotbalová reprezentace | Foto: Michal Růžička | Zdroj: Profimedia

Los rozdělil 53 zemí do sedmi pětičlenných a tří šestičlenných skupin. Kvalifikace se nezúčastní Rusko, které je ze soutěží UEFA vyřazeno kvůli invazi na Ukrajinu. Na evropský šampionát postoupí dva nejlepší týmy z každé skupiny, Německo má jako pořadatel start jistý.

Češi podlehli Švýcarům 1:2 a sestupují z elitní skupiny Ligy národů. Prosadil se Schick, Souček nedal penaltu

Číst článek

O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Český celek od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběl, vloni na kontinentálním šampionátu došli svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého do čtvrtfinále.

„Los byl pro nás poměrně příznivý. Z košů jedna, tři i čtyři jsme mohli dostat mnohem těžšího soupeře. Myslím, že musíme být spokojeni. Postup naprosto bez diskuze zůstává jednoznačnou prioritou,“ řekl v nahrávce pro média předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek.

„Chceme postoupit z této skupiny, mohla být horší. Polsko bude favorit vzhledem k tomu, že je z prvního koše. Nicméně si to s ním rozdáme a věřím, že úspěšně. Další týmy nechceme podceňovat. Ale asi bychom byli alibisti, kdybychom řekli, že hlavně Faerské ostrovy a Moldavsko budou těžcí soupeři, byť k nim chováme respekt,“ uvedl Šilhavý, s nímž FAČR na jaře prodloužila smlouvu na nadcházející kvalifikační cyklus.

UEFA před losem rozdělila týmy do šesti výkonnostních košů na základně výsledků v uplynulém třetím ročníku Ligy národů, v níž česká reprezentace na konci září sestoupila z elitní skupiny A. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého figurovali v druhém koši a měli jistotu, že mimo jiné nenarazí na dva giganty – Francouze a Angličany.

Český celek se při losu vyhnul i dalším nejsilnějším soupeřům a z prvního koše dostal Polsko. Tým okolo hvězdného útočníka Barcelony Roberta Lewandowského na rozdíl od Šilhavého svěřenců v březnu postoupil z play off na nadcházející světový šampionát do Kataru, když ve finále baráže porazil Švédsko, s nímž reprezentanti neuspěli v semifinále.

Češi v posledním souboji s Poláky v listopadu 2018 zvítězil v přípravě v Gdaňsku 1:0. V soutěžním duelu na sebe soupeři naposledy narazili ve skupině Eura 2012 a národní tým pod vedením tehdejšího trenéra Michala Bílka rovněž po výhře 1:0 postoupil do vyřazovací fáze.

Se všemi čtyřmi kvalifikačními soupeři mají reprezentanti pozitivní bilanci a vítězný poslední vzájemný duel. Z třetího koše přisoudil los Šilhavého svěřencům Albánii. Balkánský stát se dosud jen jednou představil na velké akci, na Euru v roce 2016 neprošel ze skupiny. Český tým si Albánce vloni v červnu pozval na generálku před evropským šampionátem a v Praze zvítězil 3:1. „Byli velmi nepříjemní. Nechceme nic podcenit,“ podotkl Šilhavý.

S Faerskými ostrovy si reprezentanti před souboji v nadcházející kvalifikaci zahrají příští měsíc přípravné utkání v Olomouci, které je na programu 16. listopadu. Český nebo československý tým ovládl všech šest předchozích vzájemných duelů a ani jednou neinkasoval.

„V listopadu určitě dojde k nějakým změnám v nominaci, už jsme avizovali, že někoho chceme vyzkoušet,“ řekl Šilhavý, jehož svěřenci v listopadu po zápase s Faeřany zakončí kalendářní rok přípravou v Turecku.

Také s Moldavskem má zatím národní celek stoprocentní bilanci. Reprezentanti bez obdržené branky zvítězili v obou dosavadních zápasech v evropské kvalifikaci o šampionát v roce 2004.

Pokud by Češi nedosáhli na první dvě příčky ve skupině, mohli by mít šanci ještě v play off. V něm si o zbylá tři místa na Euru zahraje podle pořadí v Lize národů 12 zemí, které neuspějí kvalifikaci. O jedno místo se vyřazovacím systémem utká čtveřice týmů ze skupin A, B a C. Českému celku patří v pořadí Ligy národů 14. příčka, k jistotě minimálně play off tak potřebuje, aby z dvanáctky zemí před ním (bez Německa) neprošla z klasické kvalifikace na Euro nejvýše trojice.

Kvalifikační skupiny vyvrcholí v listopadu příštího roku, play off se bude hrát v březnu 2024. Závěrečný turnaj odstartuje 14. června 2024 a bude ho hostit 10 německých měst. Zlato obhajuje Itálie, která se v nabité kvalifikační skupině C utká v repríze finále loňského Eura s Anglií. Ve skupině B na sebe narazí jiní dva giganti Nizozemsko s Francií.

Los kvalifikace o postup na mistrovství Evropy ve fotbale 2024 v Německu:

Skupina A: Španělsko, Skotsko, Norsko, Gruzie, Kypr.

Skupina B: Nizozemsko, Francie, Irsko, Řecko, Gibraltar.

Skupina C: Itálie, Anglie, Ukrajina, Severní Makedonie, Malta.

Skupina D: Chorvatsko, Wales, Arménie, Turecko, Lotyšsko.

Skupina E: Polsko, Česko, Albánie, Faerské ostrovy, Moldavsko.

Skupina F: Belgie, Rakousko, Švédsko, Ázerbájdžán, Estonsko.

Skupina G: Maďarsko, Srbsko, Černá Hora, Bulharsko, Litva.

Skupina H: Dánsko, Finsko, Slovinsko, Kazachstán, Severní Irsko, San Marino.

Skupina I: Švýcarsko, Izrael, Rumunsko, Kosovo, Bělorusko, Andorra.

Skupina J: Portugalsko, Bosna a Hercegovina, Island, Lucembursko, Slovensko, Lichtenštejnsko.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme