Löwova rozlučka skončila fiaskem. Němci nestačili na Severní Makedonii, v kvalifikaci prohráli po 20 letech

Fotbalisté Německa prohráli při posledním kvalifikačním zápase s trenérem Joachimem Löwem na lavičce nečekaně 1:2 se Severní Makedonií a v bojích o světový šampionát zažili první porážku po 20 letech. Favoritovi nepomohla ani proměněná penalta Ilkaye Gündogana ze 63. minuty, senzaci v Duisburgu dokonal pět minut před koncem zápasu Elif Elmas.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Severní Makedonie slaví vítězství na hřišti Německa

Fotbalisté Severní Makedonie slaví vítězství na hřišti Německa | Foto: THILO SCHMUELGEN | Zdroj: Reuters

Ostatní giganti nezaváhali. Francie si odvezla všechny body z Bosny a Hercegoviny za vítězství 1:0, Anglie doma udolala Polsko 2:1, Španělé porazili 3:1 Kosovo a Itálie uspěla 2:0 na hřišti Litvy.

Němci do středy drželi úctyhodnou kvalifikační sérii 35 zápasů bez porážky, přičemž ta poslední se datovala do roku 2001, kdy prohráli 1:5 s Anglií.

Nicméně už závěr první půle ukázal, že to nebudou mít snadné, protože v nastaveném čase otevřel skóre sedmatřicetiletý útočník Goran Panděv.

Mistři světa z roku 2014, kteří v minulých dnech porazili Island (3:0) a Rumunsko (1:0), vyrovnali po hodině hry, kdy sudí Karasev odpískal po zákroku Alioskiho pokutový kop a Gündogan oživil šanci na obrat.

Jenže místo závěrečného tlaku přišel šok: po povedené týmové kombinaci se trefil z brejku jednadvacetiletý záložník Neapole Elif Elmas.

Polsko jako Česko

Srdnatý boj předvedla také reprezentace Polska, která se musela v Anglii obejít bez zraněného Roberta Lewandowského.

Její hráči před zápasem napodobili český tým a místo pokleknutí proti rasismu ukázali na nápis respect. Absence jejich klíčového útočníka byla znát a navíc v 19. minutě inkasovali po proměněné penaltě Harryho Kanea. Ten potrestal faul Helika a stal se s 10 góly z pokutových kopů nejúspěšnějším Angličanem v historii.

Svěřenci kouče Paula Sousy se však ve druhé půli zlepšili a po trefě Modera živili šanci na bod. Jejich naději ale zničil pět minut před koncem po tvrdé ráně Harry Maguire. Angličané zůstali v kvalifikaci stoprocentní a upevnili si vedení ve skupině I.

Bez bodové ztráty zatím proplouvají také Italové, kteří zvítězili po brankách Sensiho a Immobileho v Litvě 2:0, i Dánové. Ti po dvou brankách Skov Olsena uspěli 4:0 v Rakousku a ze tří zápasů mají skóre 14:0. Výhru 4:0 brali proti Faerským ostrovům rovněž Skotové.

Arménský zázrak

Dalším překvapením je stoprocentní Arménie, jež otočila podvečerní utkání s Rumunskem z 1:2 na 3:2. Balkánský tým s Nicolaem Stanciuem a Florinem Nitou měli zápas dobře rozehraný a ve chvíli, kdy záložník pražské Slavie opouštěl v 74. minutě hřiště, vedl jeho celek po dvou brankách Cicaldaua 2:1.

Jenže o chvíli později viděl červenou kartu Puscas a domácí, podpořeni z hlediště omezeným počtem diváků, strhli při závěrečném tlaku duel ve svůj prospěch.

Tři minuty před koncem nejprve vyrovnal pohotovou střelou Harojan a hned nato po faulu Cretua v pokutovém území překonal sparťanského gólmana Nitu z penalty Barsegjan.

Výsledky kvalifikace MS ve fotbale:

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme