Kvůli tréninkům stráví malí fotbalisté dost času na cestách. Ligový mistr Zmrhal v autě často i obědval

Kvůli tréninku stráví někteří malí fotbalisté každý den hodiny v autě. Z menších regionálních klubů jezdí do těch známějších, tak jako kdysi Jaromír Zmrhal. Současný reprezentant a mistr ligy se Slavií sice nejprve hrál za svůj rodný Žatec, ale už jako žáček cestoval několikrát týdně do Blšan a do Prahy.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaromír Zmrhal (vpravo) se podepisuje na autogramiádě mistrů.

Jaromír Zmrhal (vpravo) se podepisuje na autogramiádě mistrů. | Foto: Martin Malý | Zdroj: SK Slavia Praha

„V Blšanech byly tréninky dvakrát, třikrát v týdnu. Ze Žatce tam jezdil autobus, který nabíral mladé hráče a vozil je tam a zpátky. Potom, co jsem přestoupil do Slavie, mě vozil táta,“ popisuje Jaromír Zmrhal pro Radiožurnál dobu, kdy mu bylo teprve deset let.

„Každý den jsem musel chodit po čtvrté, páté hodině vyučovací hodině ze školy. Oběd jsem někdy nestíhal, měl jsem ho v autě. Táta musel chodit dřív z práce, obětovali pro to strašně moc a já jim za to děkuju.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Fotbalový reprezentant Jaromír Zmrhal od deseti let jezdil na tréninky ze Žatce na Slavii.

Cesta ze Žatce do Prahy trvá cca hodinu „Vyjeli jsme tak v jednu, od tří, nebo od čtyř byl trénink, který trval dvě hodiny. V osm jsem byl doma, napsal jsem si úkoly, najedl se a šel jsem spát,“ vypráví mistr ligy se Slavií, zatímco desítky, možná stovky fanoušků čekaly na autogramiádě na jeho podpis.

Zmrhalovi se tahle časová investice vyplatila, ale ne každý příběh dopadne stejně šťastně. Typický příklad: Rodičům přijde úroveň tréninku v místním klubu nízká, a tak se rozhodnou, že budou vozit dítě do většího, ale vzdálenějšího.

Jenže kolikrát vidí ve svém potomkovi větší sportovní talent, než skutečně má. A také, ne každé dítě se dokáže s náročným programem srovnat. „Ne každý tohle zvládne. Je na posouzení, jestli v deseti, ve dvanácti letech dětí tohle absolvovat. Jestli není lepší nechat ho v klubu, kde je,“ říká šéftrenér výběrů do patnácti let v pražské Slavii Petr Karoch s tím, že je potřeba posuzovat každý případ samostatně.

Stejně tak je na zvážení, jestli nadšený trenér dobrovolník v malém klubu s domáckým prostředím je opravdu o tolik horší, než vystudovaný kouč v renomovaném oddílu daleko od domova. 

Martin Charvát, niš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme