‚Nedvěd byl talent jako prase. Školou života bylo 60 ženských.‘ Trenér Škorpil slaví 75. narozeniny

Fotbalový trenér Ladislav Škorpil slaví 75. narozeniny. Člen síně slávy České trenérské akademie se dožívá jubilea v den, kdy hradecký fotbal slaví 60. výročí od zisku prvoligového titulu. A právě v Hradci Králové začala Škorpilova fotbalová kariéra.

Tento článek je více než rok starý.

Hradec Králové Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Škorpil

Ladislav Škorpil | Zdroj: Profimedia

Právě dnes slaví 75. narozeniny jeden z významných českých fotbalových trenérů Ladislav Škorpil. V rozhovoru pro Radiožurnál prozradil, co pro něj bylo největší školou života, ale i to, jak se mu spolu pracovalo s jedním z nejlepších českých fotbalistů historie Pavlem Nedvědem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si, jak trenér Ladislav Škorpil vzpomíná na své fotbalové úspěchy

„Byli jsme děti ulice a jen jsme čekali, kdy přijde spolužák a přinese balon. Když jsme se sešli jen dva a neměli klasický míč, tak se vytáhl tenisák a hráli hlavičky,“ vzpomíná na úplné fotbalové začátky Škorpil.

Osudové zranění

Jeho nadějná kariéra fotbalisty ale skončila poměrně záhy. Ve 24 letech se srazil se soupeřem a musel na operaci kolena. Tím ale začala jeho úspěšná kariéra trenéra. Začínal u hradecké mládeže a v 80. letech pak přišla možnost vést reprezentační tým dorostu. Tam pod jeho vedení vyrůstal jeden z nejlepších fotbalistů české fotbalové historie a fotbalista Evropy roku 2003 - Pavel Nedvěd.

„Z mého pohledu to byl talent jako prase. Mentalita a morálka, to u něj bylo stejně plnohodnotné, jako právě ten talent,“ vzpomíná Škorpil na někdejšího záložníka pražské Sparty a Juventusu Turín.

Od roku 1991 už Škorpil působil jako trenér prvoligových týmů. S Dunajskou Stredou získal bronz, pražskou Duklu dovedl ze třetí, až do nejvyšší soutěže. Největší úspěch ale získal s Libercem, kterému pomohl v roce 2002 získat historicky první titul. Tehdy u toho byl i Jiří Štajner, který se stal králem střelců.

„Byl to takový můj první velký úspěch, měli jsme skvělou partu a na pana Škorpila vzpomínám jen v dobrém. Když byla vypjatější atmosféra, tak ji uvolnil nějakým bonmotem a dokázal nás dostat do pohody.“

Škola života v Tesle

Podle mnoha hráčů byl Škorpil výborným psychologem. Věděl, jak z fotbalistů získat a maximu a podle svých slov tu potřebnou praxi získal v úplně odlišném kolektivu.

„Pro mně bylo školou života, když jsem dělal mistra 60 ženským na dílně v Tesle,“ směje se dnes pětasedmdesátiletý trenér.

V současné době dělá Ladislav Škorpil skauta druholigovému klubu Hradce Králové a stále má svůj cíl. „Existují cíle krátkodobé a dlouhodobé. Já bych si přál se ráno probudit, to je ten krátkodobý. A z hlediska toho dlouhodobého to takto praktikovat do sta let.“

Tomáš Borovec, mim Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme