I Leeds má svou Bohemian Rhapsody. Zpátky mezi elitu klubu pomáhá argentinský kouč Bielsa

Možná taky patříte mezi diváky, kteří si v kinech vychutnávali písničky od skupiny Queen ve filmu Bohemian Rhapsody. Zcela určitě mezi ně patří fanoušci fotbalového Leedsu - i když na severu Anglie zrovna letí trochu jiná verze hlavního songu. Ta oslavuje trenéra Marcela Bielsu, který vytáhl tým až do čela druhé anglické ligy.

Tento článek je více než rok starý.

Leeds/Anglie Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcelo Bielsa dovedl Leeds na čelo anglické druhé ligy

Marcelo Bielsa dovedl Leeds na čelo anglické druhé ligy | Foto: Craig Brough | Zdroj: Reuters

Na přelomu tisíciletí se Leeds dostal do semifinále Ligy mistrů i Poháru UEFA. Jenomže enormní dluhy vedly k pozvolnému pádu až do třetí nejvyšší anglické soutěže.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanoušci Leedsu si oblíbili trenéra Marcela Bielsu natolik, že pro něj přezpívali hit skupiny Queen

K návratu na výsluní zavelel v této sezoně trenér Marcelo Bielsa. I když při nástupu do funkce loni v létě nechtěl fanouškům dávat prázdné naděje.

„Bylo by nerozumné něco slibovat, ale zároveň se nemůžeme vyhnout o něčem takovém snít. Musíme prokázat zaujetí, naději a víru. S tím dokážete všechno, co si umanete,“ říkal před sezonou.

Přemýšlivý argentinský trenér nejdřív v Leedsu vypadal trochu jako podivín. Třeba když si při rozhovorech nechal přeložit otázky od tlumočníka do španělštiny a pak chtěl odpověď v angličtině pošeptat do ucha, aby mohl novinářům sám odpovědět.

Jenomže tohle spojení opravdu funguje. Leeds navzdory dvěma posledním porážkám vede druhou anglickou ligu. A třeba respektovaný trenér Pep Guardiola z Manchesteru City to předpovídal už před sezonou.

„Upřímně ho obdivuju, hráči se pod jeho vedením zlepšují. Neznám nikoho, kdo by o něm nemluvit hezky. Víte, není to jen o počtu titulů. Při posuzování trenéra je důležitější, jaký vliv má na své hráče. A v tomhle ohledu je pro mě nejlepším koučem na světě,“ řekl kouč aktuálně druhého týmu Premier League.

Fanoušci Leedsu na počet svého trenéra už přezpívali hit skupiny Queen Bohemian Rhapsody a začali mluvit o postupu. Ten si zajistí dva nejlepší týmy soutěže v základní části a jeden v play-off.

„Ještě nás čeká hodně zápasů, ale už jsme ukázali, že se nikdy nevzdáváme a chceme každý zápas vyhrát. Teď to vypadá pěkně, ale nepředbíhejme,“ zůstává obezřetný záložník Mateusz Klich.

Jisté je, že Leeds nebyl návratu do Premier League blíž od doby, kdy z ní v roce 2004 sestoupil.

Petr Šedivý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme