Legenda anglického fotbalu, oceňuje Wengera Petr Čech. 'Další sezona bude těžší,' varuje Šídlo

Tlak fanoušků Arsenalu na jeho odchod v posledních letech sílil. Transparenty s nápisem „Wenger out“ se objevovaly na demonstracích napříč celým světem. Například i v Praze na Václavském náměstí během protestů, které se sportem vůbec nesouvisely. Teď trenér Arsene Wenger oznámil, že po sezoně v londýnském klubu po 22 letech skončí.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Čech a Arséne Wenger

Petr Čech a Arséne Wenger | Foto: Darren Staples | Zdroj: Reuters

„Za poslední dvě sezony se hodně diskutovalo, jestli trenér zůstane a jak dlouho zůstane. Dnes před tréninkem nám oznámil, že dokončí tuhle sezonu a končí. Myslím, že to bude mít velký vliv na klub i na Premier League,“ řekl gólman Arsenalu Petr Čech.

Konec legendy. Arsene Wenger po 22 letech opustí lavičku Arsenalu

Číst článek

Wengerův tým sice v posledních pěti letech třikrát vyhrál domácí FA Cup, na titul z Premier League ale Arsenal čeká dlouhých 14 let. Úspěchy nepřicházely ani v Lize mistrů, posledním zábleskem byla neúspěšná finálová účast z roku 2006. I proto řada lidí Wengerův plánovaný odchod schvaluje.

„Je to dobře, mělo se to stát už před několika lety, ale na druhou stranu cítím něco jako dojetí. 22 let, které tam Arséne Wenger strávil, je opravdu dlouho. Myslím, že je spousta fanoušků Arsenalu nepamatuje Arsenal bez Arséna Wengera,“ zhodnotil pro Radiožurnál přední český novinář a fanoušek Arsenalu Jindřich Šídlo.

Pro srovnání, Sparta za éry jednoho muže v Londýně vyměnila trenéra hned dvacetkrát. Téměř dvaadvacet let na lavičce jednoho klubu dělá z osmašedesátiletého Wengera po Alexi Fergusonovi druhého nejdéle sloužícího trenéra v Premier League.

„Tři tituly, FA Cupy a finále Ligy mistrů, to za ním zůstane. Další léta byla objektivně mnohem slabší a je dobře, že ten krok vypadá poměrně důstojně,“ všímá si Jindřich Šídlo.

„Za 22 působení je Arséne Wenger legendou Arsenalu i anglického fotbalu. Zaslouží si obrovské uznání a respekt. Fanoušci Arsenalu teď mají možnost se s ním v těch posledních zápasech pořádně rozloučit a ukázat mu, jak si ho váží, přidává Petr Čech.

Tuchel? Allegri? Löw?

V médiích už se začíná spekulovat o tom, kdo Wengera v Arsenalu nahradí. Skloňují se jména jako Ancelloti, Massimiliano Allegri, Joachim Löw nebo Thomas Tuchel.

„Kdo přijde do Arsenalu, bude to mít hodně těžké. Fanoušci Arsenalu se musí připravit, že to nebude hned obrat, že další sezona bude možná ještě daleko těžší,“ odhaduje Jindřich Šídlo.

Reakce na Wengerův konec v Arsenalu zaplavily sociální sítě. Bývalý obránce klubu Tony Adams prohlásil Wengera za nejlepšího trenéra historie Arsenalu, obdiv zkušenému kouči vyjádřil také bývalý anglický reprezentant Gary Lineker či trenér Paris st. Germain Unai Emery.

Lukáš Michalík, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme