Odpojení pedálů od rotoru. Vyšetřovatelé objevili pravděpodobnou příčinu havárie v Leicesteru

Příčinou pádu vrtulníku majitele Leicesteru City Vičaje Srivadtanaprapchy a úmrtí pěti pasažérů bylo podle vyšetřovací zprávy přerušení spojení mezi pedály v kabině a rotorem. Helikoptéra se zřítila na konci října krátce po zápase s West Hamem v blízkosti stadionu.

Tento článek je více než rok starý.

Leicester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vrtulník majitele Leicesteru Vičaje Srivadtanaprapchy

Vrtulník majitele Leicesteru Vičaje Srivadtanaprapchy | Foto: Darren Staples | Zdroj: Reuters

Zpráva britské Agentury pro vyšetřování leteckých havárií konstatovala, že bylo přerušeno spojení mezi pedály v kokpitu a zadním rotorem, který určuje směr stroje. V důsledku toho se vrtulník nekontrolovatelně nahnul napravo a zřítil se v blízkosti stadionu, píše BBC.

Tragédie v Leicesteru. Pád vrtulníku nepřežilo pět lidí včetně majitele fotbalového klubu

Číst článek

Nikdo z pěti pasažérů na palubě stroje AgustaWestland AW169 havárii nepřežil. Oběťmi jsou 60letý thajský podnikatel a majitel Leicesteru Vičaj Srivadtanaprapcha, piloti Eric Swaffer s Izabelou Lechowiczovou a dva členové Srivadtanaprapchova personálu - Kaveporn Punpare a Nusara Suknamaiová.

Videa pořízená přímo na stadionu ukazují, že vrtulník přibližně 40 sekund stoupal zdánlivě bez problémů až do výšky 130 metrů, pak nad ním ale zkušený pilot ztratil kontrolu.

Selhání systému mělo podle zprávy způsobit změnu rozteče lopatek zadního rotoru, na jedné z částí mechanismu se navíc nahromadilo plastické mazivo.

Vyšetřování stále probíhá, agentura ale přednostně zkoumá tuto verzi. Podle předběžných výsledků vyšetřování další stroje AW 169 a podobné typy prošly bezpečnostní kontrolou.

Vrtulník 27. října vzlétl ze stadionu asi dvě hodiny po závěrečném hvizdu, přibližně v půl deváté večer anglického času. Očití svědkové popsali, že sotva stroj přeletěl tribuny stadionu, měl problémy s ocasním rotorem a spirálovitě se zřítil na přilehlé parkoviště, kde se proměnil v ohnivou kouli.

Otřesení hráči majitele, který klub dovedl až k nečekanému mistrovskému titulu, uctili emotivním vítězstvím v dalším zápase. Následně odletěli na pohřeb do Thajska. Klub od tragédie řídí syn Vičaje Srivadtanaprapchy Aiyawatt.

Vičaj Srivadtanaprapcha vlastnil "lišky" od začátku desetiletí a dosáhl s nimi na titul. | Foto: Darren Staples | Zdroj: Reuters

vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme