Liga mistrů, Evropská liga a...? UEFA se shodla na spuštění třetí pohárové soutěže od sezony 2021/22

Výkonný výbor Evropské fotbalové unie UEFA odsouhlasil spuštění třetí pohárové soutěže vedle Ligy mistrů a Evropské ligy. Nová soutěž zatím s pracovním názvem Evropská liga 2 (UEL2) začne od sezony 2021/22.

Dublin Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin

Aleksander Čeferin (archivní foto) | Zdroj: Reuters

UEFA počítá s tím, že soutěže se zúčastní 32 týmů, které budou rozděleny do osmi skupin po čtyřech. Vítězové postoupí přímo do osmifinále, celky na druhém a třetím místě sehrají předkolo play-off.

UEFA odsouhlasila zavedení videorozhodčího, k dispozici bude v příštím ročníku Ligy mistrů a při ME 2020

Číst článek

Vítěz finále si zajistí přímý postup do následující sezony Evropské ligy. Hracím dnem bude stejně jako u Evropské ligy čtvrtek. Celkem půjde o 141 pohárových zápasů.

Nová soutěž umožní, že jistotu účasti v pohárech budou mít kluby z 34 zemí. Dosud to bylo 26 zemí. „Nový systém soutěží bude mnohem přístupnější než dosud. Bude více zápasů pro více klubů a více členských asociací,“ řekl prezident UEFA Aleksander Čeferin.

Tři pohárové soutěže se v Evropě hrály naposledy v roce 1999, kdy vedle Ligy mistrů a tehdejšího předchůdce Evropské ligy Poháru UEFA existoval ještě Pohár vítězů pohárů, hraný od roku 1960. Jeho posledním šampionem se stalo Lazio Řím, kterému tehdy k výhře 2:1 nad Mallorcou jedním gólem pomohl český záložník Pavel Nedvěd.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme