Záznamy z finále Ligy mistrů pořadatelé smazali. ‚Jsou nesmírně důležité,‘ kritizují francouzští senátoři

Naštvání, pošramocená pověst a obavy o pořádání olympijských her v Paříži v roce 2024. To vše vyvolala chaotická organizace finále fotbalové Ligy mistrů na francouzském Národním stadionu před třemi týdny. Francouzští senátoři nyní představili závěry vyšetřování chaotické organizace fotbalového finále Ligy mistrů mezi Liverpoolem a Realem Madrid. Kritizovali například vymazání videozáznamů z kamer u fotbalového stadionu.

Tento článek je více než rok starý.

Paříž Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie u vstupu na stadion Stade de France

Policie u vstupu na stadion Stade de France | Foto: KAI PFAFFENBACH | Zdroj: Reuters

Ve Francii platí zákon, že se videozáznamy můžou uchovávat maximálně měsíc z důvodu ochrany osobních údajů. Můžou se ale vymazávat i dřív z kapacitních důvodů. A přesně to se stalo na francouzském Národním stadionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Záznamy z finále Ligy mistrů pořadatelé smazali. Proč to vadí francouzským senátorům?

Jenže finálové utkání Ligy mistrů provázely problémy: zápas začal kvůli chaosu před stadionem se zhruba půlhodinovým zpožděním. Zasáhnout museli policejní těžkooděnci a použili i slzný plyn. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 fanoušků utrpělo lehká zranění.

Francouzští senátoři se proto podivují nad tím, jak je možné, že nikdo v tomto exponovaném vyšetřování neřekl, že by se tyto snímky měly uchovat delší dobu.

Zmatky před finále Ligy mistrů způsobili fanoušci Liverpoolu bez lístků, tvrdí francouzská ministryně

Číst článek

„To je velký problém. Tyto snímky jsou nesmírně důležité, abychom mohli posoudit výpovědi o množství lidí u stadionu. Právě na základě těchto informací přitom policejní vedení přijímalo poměrně tvrdá opatření. My teď nejsme schopni zkontrolovat, jak to vypadalo u stadionu,“ uvedl francouzský senátor François-Noël Buffet.

Zástupci horní komory parlamentu také kritizovali nevyhovující přepravu fanoušků v den, kdy stávkovala část pařížského dopravního podniku, i špatný postup policie přímo u stadionu.

Vedení policie se však hájí tím, že nebylo možné dav rozehnat jinak než slzným plynem.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme