Viktoria Plzeň – Inter Milán 0:2. Góly Džeka a Dumfriese pokořily Viktorii, domácí dohrávali v deseti

Fotbalisté Viktorie Plzeň prohráli domácí zápas Ligy mistrů proti Interu Milán 0:2 a ve skupině C zůstávají bez bodu na čtvrtém místě. Italský klub poslal do vedení v prvním poločase Edin Džeko a po vyloučení Pavla Buchy v druhé půli navýšil skóre Denzel Dumfries. Plzeňští v evropských pohárech prohráli na vlastním hřišti poprvé od roku 2018.

Sledovali jsme online Plzeň (Aktualizováno: 20:37 13. 9. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radující se hráči Interu

Radující se hráči Interu | Foto: David W Cerny

Ve Štruncových sadech zazněla hymna Ligy mistrů po čtyřech letech. Tenkrát slavila vítězství 2:1 nad AS Řím a nyní ji čekal další náročný soupeř. Trenér Michal Bílek proti Interu Milán nasadil stejnou sestavu, která prohrála 1:5 na Barceloně, na poslední chvíli se stihl uzdravit klíčový útočník Tomáš Chorý.

Zápas jsme sledovali ONLINE.

Jeho italský protějšek Simone Inzaghi se kvůli zranění nemohl spolehnout na služby kanonýra Romelua Lukakua a nenasadil ani jeho obvyklého parťáka Lautara Martíneze. Do útoku se tak postavil exteplický Edin Džeko a Argentinec Joaquín Correa.

Pokud chceme v tabulce dosáhnout nějakého úspěchu a mít nějaký bod, musíme se o to pokusit v domácích zápasech,“ řekl před zápasem Bílek. 

Jeho očekávání z výhody domácího prostředí potvrdily vyprodané tribuny, které byly zdrojem skvělé atmosféry. Ačkoliv Inter držel míč na kopačkách od začátku častěji, k ohrožení branky Jindřicha Staňka se v prvních deseti minutách nedostal.

Tlak vyústil v gól

První drama přišlo ve 12. minutě. Denzel Dumfries se hnal za dlouhým míčem a byl stažen Janem Sýkorou. Rozhodčí milánské protesty o tom, že byl záložník Viktorie posledním hráčem, nevyslyšel a udělil pouze žlutou kartu. Staněk brzy potom hravě lapil zakončení Francesca Acerbiho po rohu.

Normálně bych fandil Plzni, ale tady to nejde, říká viceprezident českého fanklubu Interu Milán

Číst článek

Plzeň ale měla s neustálým tlakem svého soupeře problémy a takřka se nedostávala za polovinu hřiště. A brzy tak přišel trest. Útočníci Interu dostali před vápnem spoustu prostoru, Correa posunul balon na Džeka a ten z levé strany vápna zabijácky zakončil na zadní tyč. Bosňan se proti Plzni trefil podesáté v kariéře.

Bílek hbitě změnil systém ze tří na dva stopery. Viktoriáni se sice začali dostávat k balonu častěji, ale kromě sbírání žlutých karet Inter nebyli schopni v ničem předčit. V závěru poločasu se domácím pokus o hraní otevřenější partie nevyplatil, milánští se vrhli do protiútoku a druhou branku Džeka musel dobrým zákrokem odmítnout Staněk.

Vyloučení Buchy zhatilo naděje

Gólman červenomodrých byl v centru dění i po změně stran. K vyškrábnutí hlavičky Alessandra Bastoniho musel Staněk využít všechny své centimetry a o chvíli později opět musel krýt pokus aktivního Džeka.

V 60. minutě Inter výjimečně ztratil míč, ale Pavel Bucha situace nevyužil. Naopak, balon si nechal odskočit od nohy a při pokusu o záchranu situace prošlápl kotníky Nicoly Barelly. Rozhodčí ihned tasil žlutou kartu, když se ale na situaci podíval na videu, změnil barvu napomenutí na červenou. Plzni, která v té době stále byla bez střely na bránu, se tak šance na body razantně vzdálila.

Jan Sýkora si dobře navedl balon a jeho střela byla zblokována jen těsně vedle tyče. Lepší koncovkou ale na druhé straně potrestal domácí Dumfries. Po přistrčení do krajního prostoru vápna poslal balon zkušeně přes nohu Staňka do brány – 0:2.

Poctivě bránící Západočeši se střely na bránu nakonec dočkali. Centra Adama Vlkanovy prodloužil střídající Fortune Bassey a Onana si musel připsat dobrý zákrok.

Na víc se ale oslabená Plzeň nezmohla. Interu Milán se tak povedlo to, co v minulosti nezvládly týmy AC Milán, AS Řím nebo Neapole, a jako první italský celek uspěl na hřišti Plzně. Viktoria zůstává bez bodu, v příštím zápase se v Mnichově utká s tamním Bayernem.

Viktoria Plzeň - Inter Milán 0:2 (0:1)

Branky: 20. Džeko, 70. Dumfries. Rozhodčí: Schärer - Zogaj, Erni - San (video, všichni Švýc.). ŽK: Sýkora, Kalvach, Jemelka - Bastoni, Gagliardani. ČK: 61. Bucha (Plzeň). Diváci: 11.252 (vyprodáno).

Sestavy:
Plzeň: Staněk - Hejda, Pernica, Jemelka - Havel (76. Holík), Kalvach (76. N'Diaye), Bucha, Vlkanova (84. Čermák), Sýkora (71. Jirka) - Chorý (72. Bassey), Mosquera. Trenér: Bílek.

Inter: Onana - Škriniar, Acerbi, Bastoni (64. D'Ambrosio) - Dumfries, Barella (72. Gagliardani), Brozovič (84. Asllani), Mchitarjan (72. Calhanoglu), Gosens - Džeko, Correa (72. Martínez). Trenér: Inzaghi.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme