Ajax má po výhře v Londýně na dosah finále Ligy mistrů

Fotbalisté Ajaxu zvítězili v úvodním semifinálovém utkání Ligy mistrů na hřišti Tottenhamu 1:0 a před domácí odvetou, která je na programu příští týden, mají na dosah první finále slavné soutěže od roku 1996.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Ajaxu mají nakročeno do finále Ligy mistrů

Fotbalisté Ajaxu mají nakročeno do finále Ligy mistrů | Foto: Dylan Martinez | Zdroj: Reuters

Ajax, který už v osmifinále vyřadil obhájce Real Madrid a ve čtvrtfinále Juventus, neměl daleko k druhé brance, jenže David Neres ve druhém poločase trefil tyč. Tottenhamu, který se musel obejít bez obou nejlepších střelců Harryho Kanea a Son Hung-mina, první start v semifinále Ligy mistrů nevyšel.

Po letech v semifinále. Tottehnamu ale budou proti Ajaxu chybět klíčoví útočníci

Číst článek

Hosté byli od začátku nebezpečnější a v 15. minutě se ujali vedení. Zijach našel na ofsajdové hranici ve vápně Van de Beeka, který zblízka prostřelil gólmana Llorise. O deset minut později mohli hosté vést už o dva góly, ale Nerese po rychlé kombinaci ve velké šanci vychytal Lloris.

Tottenham se dostal do hry až poté, co přišel o zraněného obránce Vertonghena. Jeden ze čtyř bývalých hráčů Ajaxu v domácí sestavě při srážce hlavou se spoluhráčem utrpěl krvavé zranění a i když se po ošetření vrátil na hřiště, po chvíli viditelně otřesený střídal. V závěrečných minutách poločasu domácí z převahy vytěžili jen nepřesnou hlavičku Alderweirelda.

Ve druhém poločase měl Tottenham dál navrch, do vyložených šancí se však nedostával. Naopak Ajax hrozil z protiútoků a po jednom z nich v 78. minutě byl na konci povedené kombinace Neres, na jehož střelu Lloris vůbec nereagoval, ale míč skončil na tyči.

Ajax si poté těsné vedení pohlídal a před domácí odvetou může pomýšlet na třetí finálovou účast po letech 1996 a 1995, kdy v Lize mistrů získal dosud jediný triumf. Tottenham je naopak ve složité pozici, protože ze 17 týmů, které úvodní domácí semifinále v soutěži prohrály, postoupil do finále jen jeden - Ajax v ročníku 1995/1996.

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:

Tottenham - Ajax Amsterodam 0:1 (0:1)

Branka: 15. Van de Beek. Rozhodčí: Mateu Lahoz - Cebrián Devís, Del Palomar - Hernández (video, všichni Šp.). ŽK: Tagliafico, Veltman (oba Ajax). Diváci: 62 062.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme