Získalo ho jen devět týmů, poprvé to byli Skoti. Dosáhne Manchester City na evropský treble?

Když fotbalisté Manchesteru City zvedali v sobotu nad hlavu nejstarší anglickou trofej FA Cup, možná už přemýšleli nad finále, které si zahrají za týden. Kdyby totiž po výhře v Premier League a Anglickém poháru ovládli i Ligu mistrů, zapíšou se do historie jako desátý tým, který kdy dosáhl na takzvaný treble. Vyhrát dvě domácí a jednu evropskou soutěž se v minulosti povedlo jen jednomu anglickému týmu.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záložník Manchesteru City Kevin de Bruyne s trofejí FA Cupu

Záložník Manchesteru City Kevin de Bruyne s trofejí FA Cupu | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

„Teď je to poprvé, co mohu mluvit o treblu, protože do něj zbývá jeden zápas. Ale nejde o něj, ale o vítězství v Lize mistrů. Všechno nebude kompletní, pokud nevyhrajeme Ligu mistrů, takže to musíme udělat,“ narážel trenér Pep Guardiola na fakt, že silný tým City milionářskou soutěž nikdy nevyhrál.

Manchester City porazil městského rivala a vyhrál Anglický pohár. Dvěma góly rozhodl Gündogan

Číst článek

Poraženým finalistou byl ve finále FA Cupu Manchester United a jeho fanoušky může prohra mrzet dvojnásob.

„Rudí ďáblové“ totiž promarnili šanci zastavit útok svého městského rivala na zisk tří trofejí za sezonu - poctu, které se dostalo v historii anglického fotbalu pouze právě United v roce 1999.

Tým pod vedením Sira Alexe Fergusona dominoval ostrovnímu fotbalu od roku 1992, ale úspěch v Lize mistrů mu dlouho unikal. Ve slavném finále proti Bayernu Mnichov to dlouho vypadalo, že i tentokrát United odejdou s prázdnou, ale dva pozdní góly Oleho Gunnara Solskjæra znamenaly výhru 2:1 a první anglický treble.

Skoti a Nizozemci jako první

Historie treblu ale začala už v sezoně 1967, ačkoliv tehdy fotbalisté skotského Celticu technicky získali quadruple. Pod vedením kouče Jocka Steina ovládli skotskou ligu, oba domácí poháry a nakonec Pohár mistrů evropských zemí proti Interu Milán. 

Dodnes se jedná o jedno z největších překvapení evropského fotbalu. Každý hráč týmu, který dostal po dějišti finále přezdívku „Lvi z Lisabonu“, byl narozen ve vzdálenosti 50 kilometrů od stadionu Celticu. V dnešní době zahraničních superhvězd už tento kousek nikdo nezopakuje.

Inter Milán byl v pozici sparing partnera i o pět let později, tentokrát k treblu asistoval týmu Ajaxu Amsterdam postavenému kolem legendárního Johana Cryuffa. 

Svého nizozemského rivala napodobil v roce 1988 PSV Eidhoven. Tým Guuse Hiddinka se zapsal do historie i tím, že při své cestě Evropou nevyhrál od čtvrtfinále jediný zápas v 90 minutách - přes Bordeaux a Real Madrid postoupil po remízách a Stuttgart ve finále porazil na penalty.

Dva úspěchy Barcelony a Bayernu

Koncentrace bohatství klubů v novém tisíciletí znamenal, že vyhrát tři trofeje za sezonu už nebylo událostí, která se děje jednou za dekádu. Rovnou 13 hráčů tak vyhrálo treble dokonce dvakrát.

Například Samuel Eto'o je jediný hráč, kterému se to povedlo v po sobě jdoucích sezonách. Pouhý rok poté, co Barceloně treble zařídil gólem ve finále Ligy mistrů, slavil tuto poctu i s Interem Milán pod vedením Josého Mourinha. Pozdní gól mnichovského Arjena Robbena ve finále v roce 2013 pak ukázal, že tři poháry zvládne za sezonu zvednout i německý tým.

Kdo by dále mohl zapomenout na tým Barcelony, za který trio Lionel Messi, Luis Suárez a Neymar dali v sezoně 2014/15 neuvěřitelných 122 gólů. Není divu, že v žádné soutěži, ve které Katalánci působili, se nenašel tým, který by je zastavil.

Posledním držitelem treblu je opět Bayern Mnichov, jehož dalšímu historickému vítězství proti PSG ale přihlížel v roce 2020 prázdný stadion kvůli pandemii koronaviru. Kouč Hansi Flick dost možná zažil svůj kariérní vrchol hned ve své první sezoně na nejvyšší úrovni.

Celkem tento fotbalový vrchol tedy zažilo devět týmů - dva španělské, dva německé, dva nizozemské, jeden italský, jeden skotský a jeden anglický. Zda přidají Angličané druhý historický treble, záleží na Manchesteru City. Ve finále se mu postaví Inter Milán a ten rozhodně nebude chtít plnit stejnou roli jako v letech 1967 a 1972.

Držitelé evropského treblu

  • Celtic (1966-1967)
  • Ajax Amsterdam (1971-1972)
  • PSV Eindhoven (1987-1988)
  • Manchester United (1998-1999)
  • Barcelona (2008-2009, 2014-2015)
  • Inter Milán (2009-2010)
  • Bayern Mnichov (2012-2013, 2019-2020)

Bartoloměj Černík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme