Ligu mistrů čeká od osmifinále velká změna. Při zápasech bude nově i videorozhodčí

Co fotbalová unie UEFA původně plánovala až na další sezonu, se v praxi objeví už nyní. Na oba zápasy osmifinále Ligy mistrů bude premiérově dohlížet videorozhodčí. Po loňském mistrovství světa v Rusku se tak video poprvé představí i v utkáních nejprestižnější evropské klubové soutěže.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trénink fotbalistů Manchesteru United před startem Ligy mistrů

Trénink fotbalistů Manchesteru United před startem Ligy mistrů | Foto: Jason Cairnduff | Zdroj: Reuters

„Je to určitě posun. Je to nejvyšší soutěž, ve které se hraje o velké peníze. Pokud video přispěje k regulérnosti a pomůže samotné hře, tak to jedině vítám,“ říká pro Radiožurnál bývalý prvoligový rozhodčí s bohatými mezinárodními zkušenostmi Radek Příhoda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ligu mistrů čeká velká změna. Poprvé bude k dispozici rozhodčímu video

V této sezoně využívá VAR, tedy videoasistenta rozhodčího, několik lig po celém světě včetně té české. UEFA se jeho zavedení do svých soutěží dlouho bránila a původně měla v plánu zavést ho od příští sezony. Na loňském prosincovém zasedání v Dublinu ale svůj záměr urychlila.

„VAR je už nějaký čas součástí fotbalu a hráči si na to zvykají. Už jsme se s tím setkali v FA Cupu, podle mě je to dobrá věc. Stále jde ale o rozhodnutí, které musí rozhodčí učinit. Mám rád pozápasové diskuze o tom, jestli ta nebo ona penalta byla odpískaná správně, nebo ne,“ přiznal trenér Manchesteru United Ole Gunnar Solskjaer.

Ten dnes premiéru videa v Lize mistrů zažije na vlastní kůži. Svěřenci norského kouče totiž v úvodním duelu osmifinále hostí na Old Trafford Paris st. Germain.

UEFA urychlila zavedení videa do svých soutěží, v Lize mistrů bude k dispozici už v osmifinále

Číst článek

Technologický pokrok vstupuje do Ligy mistrů až v průběhu rozehrané soutěže, Radek Příhoda v tom ale vzhledem k okolnostem žádný problém nevidí.

„Doteď měly všechny týmy podmínky stejné. Jak pro týmy, které postoupily, tak pro ty, které vypadly. Od této části se začíná s videem, takže si myslím, že je to regulérní,“ domnívá se Příhoda.

Videorozhodčí bude v utkáních Ligy mistrů zkoumat góly a situace, které jim předcházely, dále pak incidenty v pokutovém území, udělení červených karet a také bude opravovat, když rozhodčí omylem potrestá jiného hráče.

Úterní zápasy Manchesteru United s Paris St. Germain a římského AS proti Portu začnou v devět hodin večer.

Lukáš Michalík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme