Češi prohráli s Ukrajinou 0:1 po trefě Malinovského a přišli o šanci vyhrát svou skupinu Ligy národů

Čeští fotbalisté prohráli v Charkově s Ukrajinou 0:1 a budou tak ve skupině B1 Ligy národů hrát už jen o druhé místo se Slovenskem. Ukrajina si třetí výhrou zajistila prvenství ve skupině a postup do nejvyšší ligy.

Sledovali jsme online Charkov (Aktualizováno: 22:38 16. 10. 2018) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Jeremčuk se pere o míč s českými obránci Filipem Novákem (vlevo) a Ondřejem Čelůstkou

Roman Jeremčuk se pere o míč s českými obránci Filipem Novákem (vlevo) a Ondřejem Čelůstkou | Zdroj: ČTK

Český trenér Jaroslav Šilhavý oproti vítězné sestavě ze zápasu proti Slovensku v Trnavě učinil hned pět změn. Kromě zraněného Pavla Kadeřábka s vykartovaným Tomášem Součkem zůstali jen na lavičce náhradníků také brankář Tomáš Vaclík, Jaromír Zmrhal a Michael Krmenčík. 

ONLINE: Ukrajina - Česko 1:0

Číst článek

Mezi tyčemi dostal příležitost Jiří Pavlenka, za Kadeřábka zaskočil Filip Novák, Součka nahradil Antonín Barák, na křídlo se postavil Jakub Jankto a na hrotu se objevil úspěšný náhradník z minulého zápasu Patrik Schick.

10. minuta přinesla první větší šanci utkání, kterou měli domácí Ukrajinci. Na Konopljankův centr si naběhl Jeremčuk, který byl u míče dříve než nejistě vybíhající český brankář Pavlenka, ukrajinský forvard ale nedokázal míč přesně umístit a mířil vedle.

Ukrajinský útočník Jeremčuk měl podobnou šanci hned o čtyři minuty později, avšak se stejným koncem. Z protiútoku zahrozili poprvé také Češi, konkrétně David Pavelka, který dalekonosnou střelou prověřil pozornost brankáře Pjatova.

První poločas se i nadále nesl ve znamení živelného fotbalu a šancí na obou stranách, když se do další velmi dobré šance dostal v 18. minutě Jankto, Pjatov však jeho ránu vyrazil na roh.

Po několika menších šancích na obou stranách přišla veliká ukrajinská příležitost, kterou ve 33. minutě zařídila souhra Marlona s Konopljankou, přičemž druhý jmenovaný doslova posadil Gebre Selassieho na hýždě, avšak následně skvěle zasáhl Pavlenka a gól z toho opět nebyl.

Je nejen skvělý fotbalista, ale taky klasický vůdce, chválí Šilhavý kapitána Dočkala

Číst článek

Ve 43. minutě však už ano. To otevřel skóre Ruslan Malinovskyj, který se předtím v průběhu zápasu zastřeloval. Ukrajinský záložník využil Jeremčukovo přiťuknutí po laciné ztrátě Antonína Baráka a levou nohou se krásně trefil k tyči české brány.

Z protiútoku mohli Češi ihned vyrovnat, Jankto však zahodil už druhou šanci během prvního poločasu a do kabin se tak šlo za stavu 1:0 pro domácí.

Do druhé poloviny nastoupily oba týmy beze změn v sestavách. V 55. minutě se opět z větší vzdálenosti opřel do míče David Pavelka, jehož krásnou střelu zpoza vápna dobře vyrazil brankář Pjatov.

Za domácí dále hrozil hlavně Jarmolenko, kterého však ve dvou jeho dalších pokusech zradila technika, jednou mu totiž utekl míč za autovou čáru a jednou jej Novák vytlačil z ideální střelecké pozice.

V 76. minutě Ukrajinci na vlastní polovině vykombinovali české hráče a od poloviny hřiště se řítili dva na jednoho. Jaremčuk vysunul rychlého Cygankova, kterého však výborně vychytal Pavlenka.

Českým fotbalistům nevyšla ani výměna útočné trojice, kterou trenér Šilhavý během druhého poločasu celou prostřídal. Trojlístek Zmrhal-Krmenčík-Šural gól nezařídili. Do konce utkání už se ani jeden z týmů neprosadil a zápas tak skončil nejtěsnějším možným výsledkem.

Ukrajina - ČR 1:0 (1:0)
Branka: 43. Malinovskij. Rozhodčí: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas - Rumšas, Valikonis (všichni Lit.). ŽK: Rakickij - Čelůstka, Pavelka. Diváci: 32.000.
Sestavy:
Ukrajina: Pjatov - Karavajev, Burda, Rakickij, Matvijenko - Stěpaněnko - Jarmolenko, Marlos, Malinovskij (86. Zinčenko), Konopljanka (70. Cygankov) - Jaremčuk. Trenér: Ševčenko.
ČR: Pavlenka - Gebre Selassie, Čelůstka, Brabec, Novák - Pavelka, Barák - Vydra (67. Zmrhal), Dočkal, Jankto (81. Šural) - Schick (73. Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

jgr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme