Ligová asociace chce tvrdší tresty za rasismus na fotbale, přísnější mají být i rozhodčí

Ligová fotbalová asociace (LFA) chce potlačit rasismus na stadionech a chystá přísnější tresty. LFA se dohodla s Komisí rozhodčích Fotbalové asociace ČR, že sudí při opakujících se projevech rasismu od fanoušků budou moci zápasy přerušit, nebo dokonce ukončit. Na čtvrtečním zasedání Ligového výboru se bude diskutovat také o možném zpřísnění disciplinárního řádu. Nulovou toleranci vůči rasismu vyhlásila i FAČR.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Naposledy si na rasistické chování některých fanoušků stěžoval plzeňský útočník Jean-David Beauguel na pohárovém zápase na Spartě.

Naposledy si na rasistické chování některých fanoušků stěžoval plzeňský útočník Jean-David Beauguel na pohárovém zápase na Spartě. | Foto: Vít Šimánek | Zdroj: ČTK

„Rasismus stejně jako další formy diskriminace na fotbalové stadiony nepatří, LFA proto bude i nadále v budoucnu podobné případy tvrdě trestat,“ uvedla na webových stránkách asociace, která v Česku řídí první a druhou nejvyšší soutěž.

Při nedělním utkání 30. prvoligového kola mezi Olomoucí a Plzní (0:1) někteří diváci rasisticky uráželi útočníka Viktorie Jeana-Davida Beauguela. Když francouzský hráč tmavé pleti procházel pod kotlem domácích fanoušků, ozývaly se z tribuny zvuky napodobující opici.

Jak na překupníky se vstupenkami? Sparta jim zneplatnila permanentky a nepustí je na stadion

Číst článek

Disciplinární komise LFA potrestala hanácký klub pokutou 120 tisíc korun. Sigma se po zápase omluvila a uvedla, že pořadatelská služba viníky identifikovala a okamžitě vyvedla. Klub bude spolupracovat s orgány činnými v trestním řízení na jejich potrestání a dotyčným osobám zakázal na neurčito vstup na stadion.

Beauguel útok olomouckých příznivců tvrdě odsoudil na svém twitterovém účtu. Tam si rovněž postěžoval, že při středečním semifinále domácího poháru se Spartou fanoušci na Letné zase rasistický uráželi jiného plzeňského fotbalistu tmavé pleti Joela Kayambu. Disciplinární komise s pražským klubem, který po vítězství 2:1 postoupil do finále MOL Cupu proti Liberci, zahájila řízení.

„Některé profesionální kluby v minulosti realizovaly projekty se společenskou osvětou mezi svými příznivci. LFA se bude v blízké budoucnosti také zabývat možnostmi, jak dlouhodobou kampaní efektivně pomoci v boji proti rasismu a podobně závažným projevům,“ napsala Ligová fotbalová asociace.

Podle předsedy komise rozhodčích Jozefa Chovance jsou sudí dlouhodobě instruováni, jak se v případě rasistických projevů diváků chovat a zakročit. „Pro nás se tedy v zásadě nic nemění, ale vzhledem k událostem z posledních dnů a po debatě s LFA jsme nyní znovu na všechny naše rozhodčí opakovaně apelovali, ať jsou na hřišti opravdu maximálně důslední i v uplatnění těchto rozhodnutí, pokud se setkají s výše zmíněnými negativními projevy. Opravdu to je o nulové toleranci vůči rasismu a xenofobii,“ uvedl Chovanec pro web fotbal.cz.

„FAČR dlouhodobě a naprosto jednoznačně odsuzuje jakékoliv rasistické projevy na fotbalových hřištích, týká se to tedy samozřejmě i soutěží, které má ve své gesci včetně domácího poháru. Věříme, že konkrétní osoby budou identifikovány a potrestány, rasismus jednoznačně nemá v 21. století nejen na fotbale, ale i v celé naší společnosti místo,“ dodal předseda FAČR Martin Malík.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme