Messi končí v Barceloně. Nová smlouva byla na stole, k podpisu nedošlo kvůli pravidlům španělské ligy

Hvězdný fotbalový útočník Lionel Messi skončí v Barceloně, za kterou hrál celou kariéru. Klub ve čtvrtek uvedl, že se sice s 34letým Argentincem dohodl na novém kontraktu, smlouva ale nemohla být podepsána kvůli finančním pravidlům španělské ligy.

Aktualizováno Barcelona (Aktualizováno: 22:04 5. 8. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lionel Messi

Lionel Messi | Foto: D.Nakashima/AFLO | Zdroj: Reuters

„Ačkoli FC Barcelona a Lionel Messi dospěli k dohodě a obě strany měly jasný zájem podepsat dnes nový kontrakt, nemohlo k tomu dojít kvůli finančním a administrativním překážkám (pravidla španělské ligy),“ uvedla Barcelona v prohlášení zveřejněném na svém webu.

Mám pocit, že tenhle okamžik si pro mě schoval Bůh, řekl Messi po vítězství na Copa América

Číst článek

„Výsledkem této situace je, že Messi nezůstane v Barceloně. Obě strany hluboce litují toho, že přání hráče a klubu nebudou nakonec naplněna,“ dodal klub, který zároveň poděkoval Messimu za přínos.

Klub podle auditu tíží dluh dosahující 1,173 miliardy eur, tedy téměř 30 miliard korun.

Messi je v Barceloně od 13 let. Poté, co se v roce 2004 přesunul do A týmu, odehrál rekordních 778 zápasů a vstřelil 672 branek. Suverénně je tak nejlepším střelcem v klubové historii. S Barcelonou Messi mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu.

Na kontě má argentinský útočník také šest rekordních Zlatých míčů a o víkendu ukončil triumfem na mistrovství Jižní Ameriky čekání na první trofej s reprezentací. Argentině k titulu pomohl čtyřmi góly a pěti asistencemi.

Messi už byl na odchodu z katalánského klubu před rokem po skončení sezony 2019/20, v níž Barcelona zůstala bez trofeje a ve čtvrtfinále Ligy mistrů utrpěla debakl 2:8 od Bayernu Mnichov. Tehdy jeho nespokojenost s vedením klubu vyvrcholila žádostí o odchod zaslanou faxem.

Z Barcelony chtěl odejít zadarmo na základě klauzule ve smlouvě. Tu však podle klubu a vedení španělské ligy musel uplatnit do 10. června 2020, což neudělal. Nakonec se rozhodl v dresu Blaugrana pokračovat, jelikož se nechtěl s klubem soudit.

Na konci letošního června mu vypršel čtyřletý kontrakt, který mu údajně vynesl 138 milionů eur za sezonu, tedy 3,5 miliardy korun. Španělská média v červenci přišla s tvrzením, že se rodák z Rosaria, který mezitím triumfem na mistrovství Jižní Ameriky ukončil čekání na první trofej s reprezentací, dohodl s Barcelonou na nové pětileté smlouvě a navíc přistoupil na snížení platu o 50 procent.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme