Prezident Barcelony prozradil důvody Messiho konce. Fanoušci protestovali před stadionem

Asi všechny fotbalové fanoušky na světě ve čtvrtek odpoledne překvapila zpráva, že v Barceloně nebude pokračovat její dlouholetý kapitán a ikona Lionel Messi. Prezident katalánského velkoklubu Joan Laporta nyní uvedl důvody, proč vedení nemohlo čtyřiatřicetiletého argentinského útočníka nadále udržet. Příznivci Barcelony se ve čtvrtek v noci dokonce shromáždili před stadionem Camp Nou k hromadnému protestu.

Video Barcelona Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konec jedné éry. I tak se hovoří o konci Lionela Messiho, který celou svoji bohatou kariéru zasvětil jednomu klubu s dresem v barvách modré a granátové.

Messi končí v Barceloně. Nová smlouva byla na stole, k podpisu nedošlo kvůli pravidlům španělské ligy

Číst článek

Podle prezidenta Barcelony Laporty si katalánský klub s Argentincem nemohl dovolit prodloužení smlouvy, protože kvůli finančním pravidlům španělské ligy mu nezbýval prostor pod platovým stropem.

Barcelona byla s Messim, který na Camp Nou strávil celou dosavadní kariéru, domluvena na dvou variantách pokračování spolupráce. Nejprve na dvouletém kontraktu splatném v pěti letech a poté na jiné pětileté smlouvě. Ani jeden návrh však neprošel.

Proč to nejde?

Podle Laporty je klub po jeho předchůdci Josepu Mariu Bartomeuovi v mnohem horší finanční situaci, než se očekávalo.

Výdaje za platy by s argentinským kanonýrem představovaly 110 procent z příjmů a bez něj 95 procent. Prodloužení kontraktu s rekordním šestinásobným vítězem Zlatého míče by tak pro „Barcu“ bylo příliš velkým rizikem.

Messiho působení v klubu

Messi byl v Barceloně od svých 13 let a poté, co se v roce 2004 přesunul do A týmu, odehrál 778 soutěžních zápasů a vstřelil 672 branek. Je tak nejlepším střelcem a v klubové historii i hráčem s nejvíce starty. Rodák z Rosaria mimo jiné vyhrál čtyřikrát Ligu mistrů a desetkrát španělskou ligu, celkem s Barcelonou získal 35 trofejí.

„Klub je nad vším, dokonce i nad nejlepším hráčem světa,“ řekl Laporta na tiskové konferenci. „Nemohu udělat rozhodnutí, které by nás mohlo zničit,“ doplnil.

„Leo chtěl zůstat, takže není šťastný. Všichni jsme chtěli jeho pokračování, ale teď je to realita, která nejde změnit. On ví, že mu přeju jen to nejlepší, ať půjde kamkoliv. Barca je jeho domovem, rozšířil klubovou sbírku trofejí a my mu budeme vždycky vděční,“ uvedl Laporta. „Leo je nejúspěšnějším hráčem v historii klubu. Byl představitelem nejlepší barcelonské éry. Dneškem začíná nová éra,“ dodal.

Protesty a pláč

Příznivci klubu se však s překvapivým Messiho koncem v klubu jen těžko vyrovnávají. Už ve čtvrtek v noci se shromáždili před stadionem, kde proti rozhodnutí klubového vedení protestovali. Ke stadionu zamířili i během pátečního dne.

Protože je fotbal ve Španělsku takřka náboženstvím, řada fanouškům se před branami stadionu Camp Nou doslova neubránila slzám.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme