Třetí Zlatá kopačka v řadě. Lionel Messi je znovu nejlepším střelcem v Evropě

Lionel Messi vyhrál jako první fotbalista historie potřetí za sebou Zlatou kopačku pro nejlepšího střelce evropských soutěží. Argentinský kanonýr, jenž v tomto ročníku vstřelil za Barcelonu 36 ligových gólů, rozšířil svou celkovou rekordní sbírku už na šest trofejí.

Tento článek je více než rok starý.

Barcelona Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lionel Messi

Lionel Messi | Foto: Sergio Perez | Zdroj: Reuters

Messiho vítězství v anketě bylo definitivně jasné po pátečním závěrečném kole francouzské ligy, v němž Argentincův nejbližší konkurent Kylian Mbappé nedokázal vstřelit čtyři góly potřebné k jeho předstižení. Francouzský mistr světa zaznamenal v dresu Paris Saint-Germain jeden gól při porážce 1:3 v Remeši a skončil za Messim druhý s 33 brankami.

‚Ty jsi naše tajná zbraň.‘ Wijnaldum pomohl Liverpoolu dvěma góly k porážce Barcelony

Číst článek

Třetí místo s největší pravděpodobností obsadí Fabio Quagliarella ze Sampdorie Janov, jenž má před nedělním závěrečným kolem italské ligy na kontě 26 gólů.

Nyní jednatřicetiletý Messi získal prestižní střelecké ocenění poprvé v roce 2010, poté 2012 a 2013 a od roku 2016 vládne nepřetržitě. Jeho rival Cristiano Ronaldo je v historickém pořadí druhý se čtyřmi výhrami.

Ve Zlaté kopačce nerozhoduje pouze počet zásahů, ale také to, v jaké soutěži jejich autoři hrají. Góly v nejlepších pěti ligách (Německo, Španělsko, Anglie, Itálie, Francie) se násobí dvěma, ve slabších soutěžích koeficientem 1,5 a ve zbývajících odpovídá počet bodů vstřeleným brankám.

Do nejlepší desítky se dokázal mezi střelce z velkých lig vklínit jen Senegalec Mbaye Diagne z Galatasaraye, jenž vstřelil 30 gólů a po vynásobení koeficientem turecké ligy 1,5 je čtvrtý se 45 body.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme