Čeští fotbalisté znají soupeře v Lize národů, zopakují si derby se Slovenskem

Čeští fotbalisté se v druhém ročníku Ligy národů stejně jako předloni utkají s bývalým federálním partnerem Slovenskem, jehož národní tým vede český kouč Pavel Hapal. Dalšími soupeři svěřenců trenéra Jaroslava Šilhavého ve druhé skupině Ligy B budou Skotsko a Izrael. Rozhodl o tom úterní los v Amsterodamu.

Amsterodam Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohár pro vítěze fotbalové Ligy národů

Pohár pro vítěze fotbalové Ligy národů | Foto: YVES HERMAN | Zdroj: Reuters

Reprezentanti při předloňské premiéře nové soutěže skončili ve tříčlenné skupině druzí na Ukrajinou a před Slovenskem. Bývalého federálního partnera dvakrát porazili - v prvním duelu pod vedením Šilhavého nejprve v Trnavě zvítězili 2:1 a v domácí odvetě vyhráli 1:0.

Česká fotbalová reprezentace před kempem v Itálii: Koronavirus sledujeme, případně zareagujeme

Číst článek

„Zase Slovensko, to je pikantní. Je to samozřejmě silný soupeř, na druhou stranu přijde určitě plné hlediště na Slovensku i u nás. Je to zase derby, z toho pohledu pro fotbal je to jen dobře,“ uvedl v nahrávce pro média Šilhavý.

Stejně jako při premiéře Ligy národů se národní tým představí ve druhé ze čtyř úrovní soutěže. Na rozdíl od prvního vydání ale bude hrát místo dvou s třemi soupeři, neboť UEFA rozšířila všechny skupiny Ligy A až C na čtyřčlenné.

Skotsko i Izrael jsou možnými soupeři národního týmu na červnovém mistrovství Evropy. Oba týmy se společně s Norskem a Srbskem v březnu v play-off utkají o poslední volné místo v „české“ skupině, kde jsou ještě Chorvatsko a Anglie.

Se Skotskem reprezentace vyhrála jediný z posledních čtyř zápasů a naposledy mu v přípravě v březnu 2016 podlehla 0:1. V posledních soutěžních duelech ale český tým uspěl - v kvalifikaci o Euro 2012 doma vyhrál 1:0 a venku remizoval 2:2. S Izraelem si národní celek zahrál dvakrát v přípravě a v obou případech zvítězil.

Svěřence trenéra Šilhavého čeká v Lize národů systémem doma-venku šest utkání, skupiny se budou hrát od 3. září do 17. listopadu. Soutěž nahrazuje přípravné zápasy a reprezentacím také dává dodatečnou šanci zabojovat o účast na závěrečných turnajích. Tentokrát budou ve hře dvě místa v play-off o mistrovství světa 2022 v Kataru.

Liga národů bude rozhodující i pro rozdělení do košů při losu světové kvalifikace. Český celek bude hrát o to, aby uhájil umístění v první dvacítce soutěže a byl v druhém koši.

Vítěz skupiny postoupí do vyšší ligy, naopak poslední tým sestoupí. Čtyři vítězové v Lize A projdou do Final Four a příští rok budou usilovat o celkové prvenství, které obhajuje Portugalsko.

Los skupin fotbalové Ligy národů:
Liga A:
Skupina 1: Nizozemsko, Itálie, Bosna a Hercegovina, Polsko.
Skupina 2: Anglie, Belgie, Dánsko, Island.
Skupina 3: Portugalsko, Francie, Švédsko, Chorvatsko.
Skupina 4: Švýcarsko, Španělsko, Ukrajina, Německo.

Liga B:
Skupina 1: Rakousko, Norsko, Severní Irsko, Rumunsko.
Skupina 2: ČR, Skotsko, Slovensko, Izrael.
Skupina 3: Rusko, Srbsko, Turecko, Maďarsko.
Skupina 4: Wales, Finsko, Irsko, Bulharsko.

Liga C:
Skupina 1: Ázerbájdžán, Lucembursko, Kypr, Černá Hora.
Skupina 2: Arménie, Estonsko, Severní Makedonie, Gruzie.
Skupina 3: Moldavsko, Slovinsko, Kosovo, Řecko.
Skupina 4: Kazachstán, Litva, Bělorusko, Albánie.

Liga D:
Skupina 1: Malta, Andorra, Lotyšsko, Faerské ostrovy.
Skupina 2: San Marino, Lichtenštejnsko, Gibraltar.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme