Lvíčata porazila Itálii 3:1, výrazně zvýšila své šance na semifinále

Čeští fotbalisté do 21 let na mistrovství Evropy poprvé vyhráli. V polských Tychách porazili Itálii 3:1 díky gólům Trávníka, Havlíka a Lüftnera. Výrazně se tak přihlásili o postup do semifinále turnaje.

Tento článek je více než rok starý.

Tychy/Polsko (Aktualizováno: 20:07 21. 6. 2017) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Hašek a Michal Hubínek v zápase proti Itálii

Martin Hašek a Michal Hubínek v zápase proti Itálii | Zdroj: ČTK

V Tychách otevřel skóre ve 24. minutě kapitán Michal Trávník, v 70. minutě srovnal Domenico Berardi, ale v 79. minutě se trefil střídající Marek Havlík a v 85. minutě přidal pojistku Michael Lüftner.

V závěrečném duelu skupiny mladíci v sobotu znovu v Tychách změří síly s Dánskem a opět potřebují vyhrát. Do semifinále totiž postoupí jen vítězové všech tří skupin, které doplní nejlepší tým z druhých míst.

Český trenér Lavička zamíchal sestavou a udělal oproti úvodní utkání tři změny. Jen na lavičce zůstali Černý, Ševčík a Sáček a místo nich nastoupili Holzer, Hubínek a Hašek.

Zatímco s Německem začala "Lvíčata" dobře a góly inkasovala na přelomu poločasů, proti Itálii se mladíci chvíli rozkoukávali a pustili soupeře do první šance. V jedenácté minutě se protlačil k zakončení ve vápně Bernardeschi a gólman Zima mohl být rád, že rána šla do středu branky.

Po patnácti minutách Češi zvedli hlavy a ve 21. minutě zahrozili. Hašek napřáhl na hranici vápna a o metr překopl břevno. Za tři minuty už "Lvíčata" spolu se stadionem plným českých fanoušků slavila. Po Ruganiho podklouznutí šel do brejku Trávník a vyřešil ho přízemní střelou k tyči.

Odpovědět mohl vzápětí Berardi, ale z přímého kopu mířil mimo. Na druhé straně nepřekonal talentovaného gólmana Donnarummu Schick. Po půlhodině nechal francouzský sudí pokračovat hru, přestože Jankto zůstal ležet na trávníku a Petagna křížnou střelou těsně minul. Češi se poté dostali do nadějného brejku tří na jednoho, který ale prováhal Hašek.

Po přestávce Italové přidali a Zima musel vytáhnout pohotový zákrok proti Bernardeschiho střele. V 62. minutě se gólmanská dvojka FC Janov blýskla znovu, když vyrazila Berardiho střelu z přímého kopu.

Češi se chvíli vymanili z tlaku a nebezpečně vypálil Souček. V 70. minutě ale "Lvíčata" udělala chybu, na dlouhý pas za obranu si okamžitě naběhl Berardi a nadvakrát dorážkou hlavou srovnal.

Mladíci pak marně reklamovali ruku a naopak mohli podruhé inkasovat, kdyby Petagna v brejku nepřehodil spolu se Zimou i břevno. Trenér Lavička poslal na hřiště druhého útočníka Chorého a právě po jeho přihrávce se přesně k tyči trefil další střídající hráč Havlík.

Češi se poté zatáhli a v euforii přidali ještě třetí trefu. Stoper Lüftner v 85. minutě potáhl balon přes střed hřiště a fantastickou ránou z necelých 30 metrů překonal Donnarummu.

Utkání skupiny C mistrovství Evropy fotbalistů do 21 let v Tychách (Polsko):

ČR - Itálie 3:1 (1:0)

Branky: 24. Trávník, 79. Havlík, 85. Lüftner - 70. Berardi. Rozhodčí: Bastien - Zakrani, Haquette (všichni Fr.). ŽK: Hubínek, Havlík - Berardi, Cataldi, Conti, Cerri. Diváci: 13.251.

Sestavy:

ČR: Zima - Havel, Lüftner, Simič, Holzer - Souček, Hubínek (77. Chorý) - Jankto, Trávník, Hašek (66. Havlík) - Schick (83. Sáček). Trenér: Lavička.

Itálie: Donnarumma - Conti, Ferrari, Rugani, Calabria - Grassi (54. Chiesa), Cataldi (83. Cerri), Pellegrini - Berardi, Petagna, Bernardeschi (75. Gagliardini). Trenér: Di Biagio.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme