Rashford září nejen na hřišti. Fotbalový útočník dostane čestný doktorát za boj proti chudobě

Opora Manchesteru United Marcus Rashford táhne v posledních týdnech svůj tým do Ligy mistrů a teď zaznamenal úspěch i mimo fotbalové trávníky. Dvaadvacetiletý anglický útočník si vysloužil od manchesterské univerzity čestný doktorát za boj proti dětské chudobě. Stane se tak historicky nejmladším držitelem tohoto titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Manchester Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Marcus Rashford

Marcus Rashford | Zdroj: Reuters

Rashfordovi se během června podařilo přesvědčit britskou vládu, aby i v období letních prázdnin hradila obědy zhruba 1,3 milionu dětí ze sociálně slabších rodin. „Marcus je výjimečný mladý muž a svůj talent uplatňuje i mimo fotbalová hřiště. Jeho práce pomáhá spoustě lidem nejen v našem městě, ale po celé zemi,“ citoval klubový web prezidentku Univerzity v Manchesteru Dame Nancy Rothwellovou.

Fotbalista z Premier League zveřejnil rasistické urážky. Policie pak zatkla dvanáctileté dítě

Číst článek

Přínos mladého reprezentanta v diskusi o chudobě vyzdvihl i premiér Boris Johnson. Během koronavirové pandemie se Rashford angažoval v několika britských charitativních organizacích.

Univerzita v Manchesteru v minulosti udělila čestné doktoráty také legendám United Alexi Fergusonovi a Bobbymu Charltonovi. „Je to pro mě a mou rodinu velký den. Když se podívám na skvělá jména, která tento titul dostala, cítím velkou hrdost a pokoru,“ řekl Rashford.

„Máme před sebou stále dlouhou cestu v boji s dětskou chudobou v této zemi, ale dostat takové ocenění od svého města znamená, že jdeme správným směrem,“ doplnil anglický útočník.

Úspěšné období

Trenér Rudých ďáblů Ole Gunnar Solskjaer je na Rashforda hrdý a popsal ho jako skvělého člověka. „Stará se o ostatní mnohem víc než o sebe. Jsem na něj velmi pyšný. Doufám, že zůstane sám sebou po zbytek života,“ prohlásil norský kouč.

Jeho svěřenci mu tak dělají v posledních dnech radost na všech frontách. United mají po koronavirové pauze na kontě čtyři výhry a dvě remízy a z pátého místa už se bodově dotáhli na příčky zajišťující účast v Lize mistrů. Ve hře navíc zůstávají i v Anglickém poháru.

A začalo se dařit i Rashfordovi. S 16 trefami nejlepší střelec týmu dal v posledních třech zápasech dva góly.

mov, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme