Rashfordova zeď jako symbol boje proti rasismu. ‚Měl jsem slzy na krajíčku,’ přiznal fotbalista

Marcus Rashford byl jedním ze tří anglických fotbalistů, kteří ve finále mistrovství Evropy neuspěli v penaltovém rozstřelu proti Itálii. Poblíž stadionu Manchesteru United, kde třiadvacetiletý útočník působí, je na zdi vyobrazena jeho podobizna. Tu však v pondělí poničili neznámí vandalové rasistickými nápisy. Během několika hodin ji však místní obyvatelé znovu překryli vzkazy podpory, a zeď se tak proměnila v symbol boje proti rasismu.

Manchester Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angličané začali finálový zápas mistrovství Evropy s Itálií lépe, ale poté, co se svěřencům trenéra Roberta Manciniho podařilo vyrovnat a v nastavení další gól nepadl, přišly na řadu penalty.

Netrvalo dlouho a angličtí hráči Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka, kteří v rozstřelu neuspěli, museli na sociálních sítích čelit urážkám a rasistickým nadávkám, což následně odsoudil i britský premiér Boris Johnson.

Podobizna Marcuse Rashforda

Nástěnná malba třiadvacetiletého fotbalisty byla zhotovena na zadání komunitního projektu Withington Walls a postaral se o ni pouliční umělec Akse. Nachází se na zdi kavárny Coffee House v ulici Copson Street ve Withingtonu, přibližně 6 kilometrů od čtvrti Old Trafford, kde Marcus Rashford vyrostl.

Místní vandalové si však nebrali servítky a zašli ještě dál. Zeď poblíž stadionu Old Trafford, kde své domácí zápasy hraje Manchester United v sestavě s Rashfordem, se stala terčem rasistických urážek.

„Cítil jsem se, jako kdybych v tom všechny spoluhráče nechal. Cítil jsem se, jako kdybych všechny zklamal. Pořád se mi to přehrává v hlavě, od té doby, co jsem kopl do míče a neexistují slova, která by to dokázala popsat, jak se cítím. Jediné, co mohu říci je, že je mi to líto,“ svěřil se Rashford se svými pocity poté, co nechtěně přispěl k tomu, že pohár pro mistry Evropy převzali na konci finálového zápasu Italové.

Reakce a slzy dojetí

Vulgární a rasistické nápisy naštěstí na zdi nevydržely dlouho. Obyvatelé předměstí Withingtonu se během několika hodin postarali o to, aby podobiznu svého oblíbeného hráče ozdobily vzkazy podpory a dali mu tak najevo, že i přes penaltové selhání má jejich důvěru.

„Když jsem viděl reakci ve Withingtonu, měl jsem slzy na krajíčku,“ napsal později třiadvacetiletý fotbalista fanouškům.

Ulice Copson Street, kde se nachází graffiti zobrazující podobiznu Marcuse Rashforda:

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme