Skotsko - Česko 0:2. Fotbalisty dotáhl k první výhře na Euru dvougólový Schick, Češi vedou skupinu

Česká fotbalová reprezentace ve svém úvodním zápase na Euru zvítězila nad Skotskem 2:0. Svěřenci Jaroslava Šilhavého se tak posunuli na první místo tabulky skupiny D. V Glasgow šli Češi do vedení krátce před poločasovou přestávkou, kdy se trefil hlavou Patrik Schick. Útočník Leverkusenu se prosadil i ve druhé půli krásnou ranou z dálky.

Glasgow (Aktualizováno: 16:55 14. 6. 2021) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Patrik Schick oslavuje branku do sítě Skotska

Patrik Schick oslavuje branku do sítě Skotska | Foto: Robert Perry | Zdroj: Reuters

Českou reprezentaci přivítala bouřlivá atmosféra v Hampden Parku, kde byli skotští fanoušci i přes omezenou kapacitu hodně slyšet. Domácí fotbalisté za mohutné podpory z tribun do zápasu naskočili aktivněji a viditelně nervózní Čechy téměř nepustili na svou polovinu. 

Po deseti minutách aktivita Skotů opadla a k balonu se častěji dostávali svěřenci Jaroslava Šilhavého. Byli to právě Češi, kteří jako první ohrozili bránu, Lukáš Masopust s Jakubem Janktem dobře vybojovali balon na levém křídle a střelu Patrika Schicka na přední tyč  musel vytlačit David Marshall na roh. 

Fotbalistu Eriksena čekají další testy, které mají odhalit příčinu kolapsu. Pozdravil spoluhráče

Číst článek

Ostrované hrozili převážně z levé strany, kde operovala hvězda Liverpoolu Andrew Robertson. Nejdříve našel ve vápně Lyndona Dykese, který bránu minul, a po půl hodině se sám dostal do velké šance. Čeští hráči mu nechali příliš prostoru a jeho štiplavou ránu musel Tomáš Vaclík vytáhnout nad břevno.

Zápas provázely nepřesnosti na obou stranách, oba týmy poctivě bránily a diváci v Glasgow příliš atraktivních akcí neviděli. Češi si pět minut před koncem poločasu vytvořili díky sérii standardních situací tlak na soupeřovu obranu a nakonec z toho byla první branka zápasu. Vladimír Coufal perfektně vrátil balon do vápna, kde si ho našel Patrik Schick a hlavou ho poslal za záda Marshalla – 0:1.

Druhá půle začala ve vysokém tempu. Skotský brankář Marshall nejprve vyrážel zakončení Schicka, následně musel na zem kvůli jedovce z kopačky Vladimíra Daridy. Horko bylo ale i před brankou Tomáše Vaclíka, Hendry parádně natáhl z dálky a trefil břevno. Svého vlastního gólmana následně téměř překonal Tomáš Kalas, Vaclík ale skvělým zákrokem odvrátil katastrofu. 

V 52. minutě se Češi dostali do dvoubrankového vedení a byla to opravdová fotbalová paráda. Patrik Schick si v protiútoku všiml vyběhnutého gólmana a překonal ho lobem z bezmála čtyřiceti metrů. Nevídaná střela, která se ihned zapsala mezi kandidáty na nejkrásnější branku turnaje.

„Všichni jsme se na zápas hrozně těšili. Já už jsem si ho předtím přehrával několikrát v hlavě, takže jsem ho dnes hrál možná už popáté. Promítal jsem si v hlavě různé situace, mezi ně možná patřil i tento gól. Trefil jsem to hezky,“ řekl Radiožurnálu Schick.

Po divoké desetiminutovce se hra uklidnila a iniciativu podle očekávání přebrali Skoti, branku se jim ale přímo ohrozit nepodařilo. Až v 66. propadl míč přes Ondřeje Čelůstku k Dykesovi, který pohotově zakončil, fantastickým rozštěpem ale národní tým zachránil Vaclík.

Ani přes několik náznaků si žádnou další velkou šanci domácí už nevytvořili, hattrick mohl naopak po přihrávce Adama Hložka slavit Schick, ale mířil jen do náruče brankáře. Česká reprezentace tak vstoupila do Eura vítězstvím 2:0 a posunula se na první místo tabulky skupiny D.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme