Rivalita stranou, Sparta a Slavia spojily síly. Pražské kluby odsuzují Malíkovo stanovisko k Hniličkovi

Dva pražští fotbaloví rivalové Slavia a Sparta vydali společné prohlášení, ve kterém kritizují chování šéfa Národní sportovní agentury Milana Hniličku za jeho víkendovou účast na oslavě v hotelu v Teplicích. Zároveň se distancovali od od postoje předsedy Fotbalové asociace ČR Martina Malíka. Ten jako jeden z představitelů českého sportovního prostředí veřejně podpořil Hniličkovo setrvání ve funkci.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapitán pražské Slavie Jan Bořil

Kapitán pražské Slavie Jan Bořil | Zdroj: Profimedia

„(Slavia a Sparta) odmítají, že by toto stanovisko vyjadřovalo názor fotbalového hnutí na celou kauzu,“ uvedly na svých webech kluby.

Jágr, Špotáková a další sportovci podporují setrvání Hniličky v čele Národní sportovní agentury

Číst článek

Komentovaly tak Malíkův podpis pod prohlášením, které v pondělí poskytla médiím Česká unie sportu.

Jeho signatáři sice Hniličku za jeho jednání zkritizovali, ale zároveň podpořili jeho setrvání ve funkci, aby nebylo ohroženo rozdělování a vyplácení sportovních dotací.

ℹ️ | Společné stanovisko AC Sparta Praha a SK Slavia Praha k prohlášení představitelů sportovního prostředí k situaci ohledně předsedy NSA Milana Hniličky.

📰 ČLÁNEK ➡️ slavia.cz/clanek.asp?id=…

12:01 – 26. 01. 2021

70 929

„Považujeme za nevhodné tímto aktivním způsobem zlehčovat jednání Milana Hniličky v situaci, kdy významná část členů FAČR stejně jako ostatních sportovních svazů nemůže z důvodu dodržování hygienických a protiepidemiologických opatření provozovat sportovní činnost vůbec, profesionální sport pak s významnými omezeními, za vysokých dodatečných nákladů a bez přítomnosti fanoušků,“ reagovala na to pražská S.

Není to poprvé

Slavia a Sparta už v polovině ledna ostře vystoupily proti kontroverznímu průzkumu NSA, podle něhož fotbal ve sledovanosti a provozování výrazně zaostal za ostatními sporty. Oba pražští rivalové se ohradili i proti tomu, aby tento výzkum sloužil jako jedno z kritérií pro rozdělování státních dotací.

Výsledky průzkumu jsou mírně řečeno zarážející, zní z fotbalového svazu k Národní sportovní agentuře

Číst článek

Podporu Hniličkovi v pondělí vyjádřil i jeho kolega ze zlatého olympijského týmu z Nagana 1998 Jaromír Jágr, ale jiný legendární hokejista Jiří Hrdina naopak zdůraznil, že Hnilička měl vedle poslaneckého mandátu složit i předsednickou funkci.

Vedle fotbalu podpořily Hniličku i jiné sportovní svazy jako hokej, atletika, florbal, judo nebo basketbal, kterému šéfuje předseda ČUS Miroslav Jansta. Další svazy jsou rezervované.

Například prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský upozornil, že sportovci šéfa NSA nevybírají. „Milana Hniličku do funkce nenominovaly sportovní svazy, ale Vláda ČR, a tam by proto mělo padnout i rozhodnutí o jeho budoucnosti,“ řekl.

Národní sportovní agentura vznikla v srpnu 2019, kdy se tehdejší vládní zmocněnec pro sport Hnilička stal jejím předsedou.

Loni měla postupně přebírat agendu od ministerstva školství, které mělo řízení sportu na starosti před jejím zřízením, ale řešila fungování sportu za koronavirové krize včetně mimořádných dotačních programů.

Od letoška rozděluje veškeré státní dotace na sport. Celkem má k dispozici 11,7 miliardy korun, což je o zhruba tři a půl miliardy více než v loňském roce. Ve většině neinvestičních programů, které zajišťují činnost sportovních klubů a svazů včetně reprezentace, už byl příjem žádostí ukončen.

NSA se už dříve nechala slyšet, že chce peníze vyplatit příjemcům co nejdříve. Jakékoliv zpoždění by pro kluby a svazy bylo problematické, protože kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru nemohou už měsíce naplno fungovat a prodělávají.

mim, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme