Angličané vstoupili do mistrovství světa kanonádou, při výhře 6:2 nad Íránem se dvakrát trefil Saka

Fotbalisté Anglie slaví vítězný vstup do mistrovství světa v Kataru, v Dauhá porazili na úvod skupiny B reprezentaci Íránu vysoko 6:2. Dvěma góly se o to zasadil jedenadvacetiletý Bukayo Saka, trefili se i Jude Bellingham, Raheem Sterling, Marcus Rashford a Jack Grealish. Za Írán dokázal dvakrát jen snížit Mehdi Taremi. Anglie tak ukončila sérii šesti zápasů bez vítězství, nejdelší od roku 1993.

Dauhá (Katar) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bukayo Saka slaví vstřelenou branku

Bukayo Saka slaví vstřelenou branku | Foto: Paul Childs | Zdroj: Reuters

Velkým tématem před úvodním zápasem skupiny B bylo, zda kapitán Harry Kane i přes hrozbu žluté karty navlékne duhovou kapitánskou pásku. To se ale nakonec nestalo, útočník Tottenhamu vyšel na hřiště po apelu anglické federace s klasickou páskou a trestu se vyhnul.

‚Proti duchu fotbalu.‘ Kapitáni evropských zemí se pod pohrůžkou vyloučení vzdali v Kataru duhových pásek

Číst článek

Írán musel řešit nepříjemnou situaci už v prvních minutách, když se zranil brankář Alireza Beiranvand a po hodně rozvleklém ošetřování byl nakonec vystřídán. První nebezpečí ze strany Anglie šlo skrze Harryho Maguirea, který trefil hlavou břevno.

V 35. minutě už přišla velká chvíle Judea Bellinghama. Ten si naskočil na centr a hlavou poslal Anglii do vedení, navíc se v 19 letech stal druhým nejmladším anglickým střelcem v historii světových šampionátů.

Ani další mladá zbraň Southgateova výběru nezůstala pozadu – Bukayo Saka se ve 43. minutě dostal k odraženému míči po rohu a levačkou ho nekompromisně napálil pod břevno – 2:0. Tečku za vydařeným poločasem udělal po pěkné akci Kanea křídelník Raheem Sterling.

Značně dezorganizovaní Íránci ani přes trojité střídání hru Anglie těžce nestíhali. Demonstrovala to akce z 62. minuty, kde Saka několika naznačeními zmátl obránce a nakonec pohodlně zvýšil na 4:0.

Naprosto ojedinělou šanci na druhé straně Asiaté ale využili. Obrana Anglie nezachytila ve vápně náběh Mehdiho Taremiho a íránská hvězda hrající za Porto vykřesala tvrdou střelou svému týmu naději. Tu ale brzy opět pohřbil střídající Marcus Rashford, který si opět doslova pohrál s defenzivou soupeře a slabší levačkou skóroval. Prosadil se i další střídající hráč, Jack Grealish zakončoval po rychlé akci do prázdné brány.

Outsider se na konci zápasu přeci jen zvedl. Sardar Azmun nejdřív tváří v tvář Jordanu Pickfordovi neuspěl, když brankář Angličanů vytáhl střelu na břevno. Díky videorozhodčímu ale dostal Írán ještě možnost penalty a tu v poslední minutě Taremi proměnil.

Anglie - Írán 6:2 (3:0)

Branky: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish - 65. a 90.+13 z pen. Taremí. Rozhodčí: Claus - Figueiredo, Simon (všichni Braz.) - González (video, Urug.). ŽK: Džahánbachš, Púralígandží (oba Írán). Diváci: 45.324.

Angličané tak splnili roli favorita na výbornou a po úvodní vysoké výhře jdou do čela skupiny B. Druhý zápas skupiny odehrají USA s Walesem ve 20.00, přímý přenos nabídne Radiožurnál Sport.

bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme