Mistrovství světa klubů si od roku 2021 zahraje 24 účastníků, rozhodla FIFA

Mezinárodní fotbalová federace FIFA schválila na zasedání rady v Miami navzdory odporu evropských zástupců rozšíření mistrovství světa klubů na 24 účastníků. Nový formát turnaje se odehraje jako pilotní projekt poprvé v roce 2021.

Tento článek je více než rok starý.

Miami Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf FIFA Gianni Infantino

Šéf FIFA Gianni Infantino | Foto: Osman Orsal | Zdroj: Reuters

Rozšířený model nahradí dosavadní sedmičlenný turnaj, který se každoročně hrál v prosinci. Nový návrh počítá s jeho přesunutím na přelom června a července a čtyřletým cyklem. Pořadatel zatím není znám. Pohár FIFA bude naopak zrušen.

Evropská fotbalová unie UEFA bude mít právo vyslat osm klubů. Asie, Afrika a Severní a Střední Amerika s Karibikem budou mít po třech účastnických místech, Jižní Amerika šest míst a Oceánie jedno.

Sedmička delegátů UEFA se už před hlasováním proti navrhované změně ostře vymezila, v jednatřicetičlenné radě byli ale jasně přehlasováni. Na přijetí návrhu nic nezměnilo ani varování Evropské klubové asociace (ECA), která pohrozila, že špičkové evropské kluby budou šampionát bojkotovat.

Změny v organizaci MS 2022 v Kataru?

Rada Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) schválila, že bude s pořadatelem mistrovství světa 2022 Katarem jednat o možnosti rozšířit šampionát z 32 na 48 mužstev přidáním další hostitelské země. FIFA nyní předloží Kataru návrh, o němž se bude jednat na další schůzi rady a na červnovém kongresu v Paříži, kde by mělo padnout konečné rozhodnutí.

Světový šampionát s 48 týmy se bude hrát v roce 2026, ale prezident FIFA Gianni Infantino usiluje o to, aby se rozšíření týkalo už nejbližšího MS za tři roky. Pokud se tak stane, podle studie, kterou si FIFA nechala vypracovat, bude potřeba dalších dvou až čtyř stadionů v jedné či více zemích. V současnosti se uvažuje o Bahrajnu, Kuvajtu, Ománu, Saúdské Arábii a Spojených arabských emirátech.

Pro Kuvajt a Omán hovoří to, že zachovávají neutralitu v diplomatické válce, kterou proti Kataru od roku 2017 vedou některé země Perského zálivu v čele se Saúdskou Arábií. Jsou mezi nimi také Bahrajn a SAE. Bojkot Kataru vyhlásily kvůli jeho údajné podpoře terorismu, což Dauhá popírá.

Už od zvolení Kataru pořadatelem v roce 2022 se organizace šampionátu potýká s výraznými problémy. Vedle podezření z korupce při volbě pořadatele se upozorňovalo i na nedodržování lidských práv při výstavbě stadionů.

Navíc kvůli letním extrémním teplotám se místo obvyklého června a července odehraje turnaj v listopadu a prosinci, což naruší program evropských soutěží. Už tak panují obavy, zda malý stát s pouhými 2,7 milionu obyvatel může akci takového významu a rozsahu zvládnout.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme