Modrá, nebo fialová? Španělé se dohadují o dresech fotbalové reprezentace

Politika ve Španělsku už zase jitří vášně fotbalových fanoušků. V tomto případě ale nejde o otázku nezávislého Katalánska a role klubu FC Barcelona. Španělská reprezentace má nové dresy, ve kterých mají Španělé hrát na nadcházejícím šampionátu v Rusku. Problém je, že připomínají republikánskou vlajku.

Madrid/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový dres španělské fotbalové reprezentace

Nový dres španělské fotbalové reprezentace | Foto: Selección Española de Fútbol | Zdroj: Facebook

Dresy z dílny společnosti Adidas jsou červené, což není nic neobvyklého. Kritiku ale vzbudily barevné pruhy, které vedou z prvého ramene k pasu. Ty mají na fotografiích žlutou a zřejmě fialovou barvu.

Bývalý trenér FC Barcelony vstupuje do politiky. Chce usilovat o nezávislost Katalánska

Číst článek

V kombinaci s červenou tak vzniká trikolora známá z vlajky Druhé španělské republiky, která vznikla na začátku 30. let a zanikla ve Španělské občanské válce nástupem diktátora Francisca Franca, který se později vrátil k modelu konstituční monarchie, když přichystal předání moci vnukovi svrženého krále Juanu Carlosovi.

Server The Local si všímá, že řada Španělů na sociálních sítích píše, že si nové dresy rozhodně nekoupí, protože Španělsko je přeci království, žádná republika. Píšou také, že nemají zájem o republikánskou vlajku.

Ale najdou se i příznivci, třeba Pablo Iglesias, lídr parlamentní levicové strany Podemos, která v minulosti slibovala referendum o tom, jestli má být Španělsko monarchií, nebo republikou. Na svém twitterovém účtu napsal, že už je to hodně dlouho, co Španělé měli tak pěkné dresy.

Firma Adidas se brání, že fialová barva na dresech je ve skutečnosti modrá. Španělská fotbalové federace uvedla, že nový vzhled navazuje na slavné dresy, ve kterých Španělé hráli na šampionátu ve Spojených státech v roce 1994. Použité barvy prý mají reprezentovat rychlost a energii národního týmu.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme