Bezpečnost na prvním místě. Katar už se chystá na fotbalové mistrovství světa v roce 2022

Fotbalová mistrovství světa patří v poslední době mezi nejstřeženější akce planety. Očekávat se to dá i za pět let v Kataru, který platí za zemi s nízkou kriminalitou.

Tento článek je více než rok starý.

Dauhá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Khalifa International Stadium, na kterém bude zahájeno fotbalové MS v roce 2022

Khalifa International Stadium, na kterém bude zahájeno fotbalové MS v roce 2022 | Foto: Jan Tauber | Zdroj: FAČR

Při vchodu do hotelu přichází podobná procedura jako třeba na letištích. Projít přes bezpečností rám a také rentgen, skrz který se musí zkontrolovat všechna zavazadla.

„Tady na tom si zakládají. Musí a je to určitě pocit bezpečí, když člověk ví, že se nic nemůže stát. Tým kolem nás je velký a myslím si, že všechno, co se týká bezpečnosti, je naprosto v pořádku,“ přidává pro Radiožurnál svůj postřeh reprezentační obránce Jakub Brabec.

Pravdou je, že dvojice mužů v černých stejnokrojích není zrovna háklivá na to, když rám zapípá.

Lobby hotelu v němž jsou ubytováni čeští reprezentanti | Foto: Jan Tauber | Zdroj: FAČR

Ale jinak nemáte důvod se v Kataru cítit nebezpečně a své o tom ví Luboš Benko, slovenský atletický trenér, který v Dauhá žije už 10 let.

„Bezpečnost v Kataru je téma číslo jedna. Každá rodina má buď syna nebo otce zaměstnaného u policie nebo v armádě. To jsou zaměstnání, které přináší hrdost,“ má jasno Benko.

V žebříčku nazvaném Světový index míru je Katar jako jeden z nejvýše postavených asijských států 30. nejbezpečnější zemí planety.

Z českého pohledu může znít zajímavě, že řada lidí si tu nezamyká auta ani domy. Martin Jaroš, který se v Dauhá živí marketingem, dává k lepšímu historku, že ani kdyby se rozkrájel, netuší, kde má klíče od bytu, protože už je několik let nepoužil.

Vypínají klimatizaci, vypít mají pět litrů denně. Fotbalová reprezentace si zvyká na teplo v Kataru

Číst článek

Nízká kriminalita je podle Luboše Benka způsobená i tím, že se cizinci, kterých je v Kataru až 90 procent, bojí o svou práci, obvykle mnohem lépe placenou než doma.

„Však to je jasné. Když se něco stane, tak na první letadlo a jedete domů,“ dodává slovenský trenér.

Otázkou je, jak si Katařané poradí za pět let s přílivem více než milionu fanoušků, kteří přiletí na mistrovství světa, a ne všichni s vychováním dle Gutha Jarkovského.

Jan Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme