Na chobotnici Paula navazuje medvědice Nika. Ve věštění fotbalových výsledků se zlepšuje

Pamatujete si ještě na chobotnici Paula, která před sedmi lety předpovídala výsledky zápasů fotbalového mistrovství světa? V Rusku se dost možná rodí podobný talent. Jmenuje se Nika, je to lední medvědice a hádá výsledky fotbalových zápasů Konfederačního poháru FIFA, který se teď hraje v Rusku.

Moskva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lední medvěd

Lední medvěd | Foto: Ivan Holas | Zdroj: Český rozhlas

Medvědici Nice jsou dva roky a žije v moskevské zoologické zahradě. Výsledky fotbalových zápasů předpovídá pomocí misek s jídlem. Pečovatelé před ni postaví vždy dvě porce s vlajkami jednotlivých zemí a vyhrává ten tým, z jehož misky se medvědice nají jako první. Pečovatelé říkají, že Nika má šestý smysl.

„Umí předpovědět, jestli dostane něco dobrého k jídlu nebo co se ten den stane. Jestli jí někdo přijde uklidit do výběhu nebo jestli jí přinesou novou hračku. Občas jí dáme nové míče na hraní,“ popisuje ruský chovatel Alexandr Igorov.

Medvědice Nika už hádala výsledky zápasu mezi Portugalskem a Mexikem, který nakonec skončil nerozhodně. Nika nejdřív zamířila k misce Portugalska, ale nakonec se najedla z té mexické. I když se tentokrát ve své předpovědi nestrefila, server Eurosport její váhání označil za dobrý start.

Nika pak předpovídala výsledek pondělního zápasu Německa a Austrálie. Nakonec správně věštila výhru Německa.

Medvědího sirotka zachránili vojáci

Vypadá to, že si pořadatelé letošního konfederačního poháru pro své předpovědi vybrali to správné zvíře. Medvědice si totiž s míčem ráda hraje, plave s ním v bazénu a používá ho i jako polštář na spaní. Ještě před rokem byl ale její osud nejistý.

„Našli ji na Čukotce. Byla zraněná a bez matky. Zalezla pod jeden z domů místních obyvatel, kteří jí dávali ryby až do té doby, než ji zachránili vojáci. Pak přijeli veterináři, uspali ji a převezli do moskevské zoologické zahrady,“ vysvětluje ruský chovatel.

Medvědice Nika se v Rusku pomalu stává hitem. Má svůj účet na sociálních sítích a její videa na Youtube zhlédly tisíce lidí.

Nika je také oficiálním maskotem fotbalového mistrovství světa, které Rusko bude hostit příští rok. Chovatelé také doufají, že pomůže rozšířit řady ledních medvědů v moskevské zoologické zahradě.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme