Přišel čas prolomit sérii, říkají slávisté. Pohárový zápas venku nevyhráli už deset let

O Ligu mistrů a také o ukončení černé série budou večer hrát fotbalisté pražské Slavie. V posledním předkole soutěže v Nikósii se pokusí přesně po deseti letech zvítězit zápas evropských pohárů na stadionu soupeře.

Nikósie Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté Slavie si zahrají o Ligu mistrů, v pohárové Evropě ale už 10 let nevyhráli

Fotbalisté Slavie si zahrají o Ligu mistrů, v pohárové Evropě ale už 10 let nevyhráli | Zdroj: ČTK

Psal se 15. srpen 2007. David Kalivoda v 75. minutě proměnil penaltu, když prostřelil brankáře Ajaxu Stekelenburga. Sešívaní tehdy výhrou 1:0 v Amsterdamu udělali významný krok do základní skupiny Ligy mistrů a před sebou měli i dvě mistrovské sezony v řadě.

Kdo by to byl v tu chvíli řekl, že od té doby venku 10 let nezvítězí. Místo toho přišla třeba neslavná porážka 0:7 na Arsenalu, remíza ve Valencii nebo Tiraspolu, ale výhra žádná.

„Že by tam byly nějaké zápasy, kdy bych si říkal, že jsme měli vyhrát a nevyhráli, samozřejmě je to Tallinn. S takovým soupeřem by Slavia i venku měla vyhrávat,“ vzpomíná pro Radiožurnál fanoušek Lukáš Vala na nevydařenou návštěvu Estonska.

„Ale jinak v pohárech nemám velká očekávání, spíš to beru jako bonus a dárek pro fanoušky. Ale jsem naštvaný, že se to nepovedlo,“ říká bývalý šéf slávistického kotle a jeden z fanoušků, kteří vyrazili podpořit vršovický klub na Kypr.

„Nadešel čas, abychom to změnili. Bereme to tak, že nás čeká další velký zápas v pohárové Evropě, ale do každého zápasu vstupujeme s tím, že ho chceme vyhrát. Pokud by se nám to nepodařilo, chceme dát nějakou branku,“ říká trenér Slavie Jaroslav Šilhavý. I remíza na stadionu Apoelu Nikósie může totiž být vzhledem k domácí možné remíze dobrá.

Hymnu poslouchali hlavně u televize

Začátek zápasu na Kypru bude pro hodně hráčů Slavie výjimečný, nastupovat totiž budou v doprovodu „nejhezčí fotbalové písničky na světě“. Slavné hymny Ligy mistrů.

„Zatím jsem měl možnost ji poslouchat hlavně u televize, teď to bude naživo. Věřím, že to bude krásný pocit a zalíbí se nám to natolik, abychom udělali všechno proto, abychom to slyšeli v dalších zápasech,“ usmívá se obránce Michal Frydrych.

Teď už slavnou hymnu slávistům musí zahrát, tak to u posledního předkola regule vyžadují. A snad to dopadne lépe než naposledy v Borisově, kde z vlastní iniciativy pořadatelé slavnostní znělku také pustili, ta jako by u Pražanů ještě podtrhla vědomí důležitosti utkání, posílila nervozitu a za pár minut už prohrávali.

„Sami jsme se přístupem v začátku poločasu znevýhodnili. Určitě si na to dáme pozor, kdybychom to měli opakovat, je to chyba,“ upozorňuje trenér Šilhavý.

Do kádru mu sice v Miroslavu Stochovi přibyl další zkušený hráč, nicméně stále má i řadu takových, na které by tlak utkání mohl dolehnout, protože je co do významu čeká životní zápas.

„Určitě je nejdůležitější. Nervozita zas tolik není, občas před zápasem, ale jak vstoupíme na hřiště, tak přejde a soustředíme se hlavně na zápas,“ říká záložník Tomáš Souček.

Utkání mezi Apoelem a pražskou Slavií začne na Kypru ve tři čtvrtě na devět večer a Radiožurnál vám ho nabídne celý v přímém přenosu.

Jan Suchan, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme