Nečas byl za 25 milionů nejdražším hráčem Slavie i ligy. Venku jsem to dostával sežrat, vzpomíná

Fotbalisty Slavie Praha čeká zítra důležitá odveta posledního předkola Ligy mistrů proti Apoelu Nikósie. Z prvního utkání mají manko 0:2 a sešívaní musí pořádně zabrat, aby se investice do drahých posil majitelům vrátili postupem do základní skupiny prestižní soutěže. Několik mohutných posilování přitom Slavia už v minulosti zažila.

Teplice Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radim Nečas byl nejdražší posilou Slavie, dnes působí v Teplicích

Radim Nečas byl nejdražší posilou Slavie, dnes působí v Teplicích | Foto: Dominik Bakeš / CNC | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Slavia už jednou podobně výrazně posilovala. Bylo to před pětadvaceti lety, kdy tehdejší mecenáš klubu Čechoameričan Boris Korbel skupoval především tuzemské hráče a dlouho nejdražší posilou byl Radim Nečas z Baníku Ostrava za 25 milionů korun.

„Tenkrát to byl megapřestup a strašně moc se o tom psalo, taková částka v českých poměrech do té doby nebyla daná. Ve venkovních utkáních jsem to většinou dostával sežrat,“ vzpomíná Radim Nečas na přestup z léta roku 1992.

Vedení Slavie kritizuje vlastní fanoušky. Ti po utkání s Bohemians odmítli dres Halila Altintopa

Číst článek

Slavia rok předtím získala ze Sparty mladého Patrika Bergera, z Crvene Zvezdy Bělehrad vítěze Poháru mistrů Dragišu Biniče, či olympijského vítěze Vladimira Tatarčuka.

Po Nečasově přestupu však tři roky v evropských pohárech paběrkovala. Třikrát za sebou vypadla v Poháru UEFA v 1. kole s nepříliš zvučnými soupeři. Skotským Heart of Midlothian, řeckým OFI Kréta a švédským AIK Stockholm.

„Něco jsme v pohárech odehráli. Mohlo to být ještě výš, ale vždycky nám něco chybělo. Na všechno vzpomínám rád, asi to tak mělo být, ale možná tam mohlo být něco víc,“ přemýšlí Nečas, který u fotbalu zůstal a je součástí realizačního týmu prvoligových Teplic.

Tehdejší posilování penězi Borise Korbela a dnešní čínské investice ve Slavii podle Radima Nečase nejdou porovnávat. Éru, který vyvrcholila slávistickým titulem, dělí od dnešních příchodů zahraničních hvězd čtvrt století.

„Teď už je to víc a bere se to automaticky, že to k fotbalu patří. Předtím to bylo něco nemyslitelného, ale ta doba je pryč,“ doplňuje Radim Nečas, který stále patří mezi deset nejdražších fotbalistů při přestupech v rámci tuzemské soutěže.

Zítra se mohutně posílená Slavie pokusí zvrátit v play-off Ligy mistrů nepříznivý výsledek 0:2 z Nikósie. Zápas s Apoelem můžete od 20 hodin a 45 minut poslouchat celý v přímém přenosu Radiožurnálu.

David Procházka, vman Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme