Nejdřív hodiny u lékařů, pak až přestup. Co obnáší a kolik stojí zdravotní prohlídka fotbalistů?

Fotbalové kluby utrácí během léta za přestupy miliony korun i eur. Součástí transferů jsou i zdravotní testy, absolvovali je Patrik Schick v Juventusu, Halil Altintop ve Slavii i Tal Ben Chaim ve Spartě. Kluboví lékaři nové hráče vždy důkladně prověřují.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotní testy v Ústřední vojenské nemocnici

Zdravotní testy v Ústřední vojenské nemocnici | Foto: Pavel Jiřík ml. | Zdroj: www.bohemians.cz

„Formalita? To záleží. Když má hráč třikrát přetržený křížový vaz a zatají se to, doktoři to poznají a může to být problém," vysvětluje hráčský agent Zdeněk Nehoda, proč jsou vstupní zdravotní prohlídky při fotbalových přestupech nutné. Součástí transakcí jsou běžně i hráči po operacích, zvykem ale je, že se o nich kluby informují.

Fotbalová Slavia a Sparta doufají, že díky zahraničním posilám přilákají i více fanoušků

Číst článek

Občas se ale při kontrolách předcházející změně klubu může přijít na komplikace, o kterých do té doby hráč neměl ani tušení. „Může se to stát, konkrétně u vyšetření srdce. Některé kluby vyšetřují jen klasické EKG, některé pomocí echo, to je důkladnější a ukáže se tam každá anomálie," dodává agent.

Zdravotní prohlídka se v posledních letech stala nedílnou součástí každého přestupu. V době, kdy se ceny hráčů i na českém trhu šplhají až k 80 milionům korun a i platy jsou stále vyšší, snaží se kluby ochránit své investice a mít přehled o stavu fotbalisty, který do týmu přichází. I pro případ příštích zranění.

EKG, rentgeny, při nejasnostech rezonance

Základní zdravotní prohlídka je navíc povinná a vyžaduje ji fotbalová legislativa. „Je to vyšetření echokardiografie srdce, EKG, takže činnost kardiovaskulárního systému plus základní laboratorní vyšetření a anamnéza," vysvětluje doktor Petr Krejčí mladší, který vedle reprezentace spolupracuje i s pražskou Slavií.

„Když kupujeme hráče do Slavie, je potřeba to povinné a pak si provádíme vyšetření pro sebe. Provádíme základní rentgenologické vyšetření, vyšetřujeme nosné klouby. Děláme snímky kyčlí, kolen a hlezenních kloubů (kotníků, pozn. red)," říká lékař. Čím dál častěji si i české kluby vypomáhají modernější a přesnější (a dražší) magnetickou rezonancí, která je prý už u špičkových zahraničních klubů standardem.

Kluby nedisponují potřebnou technologií a spolupracují se zdravotnickými zařízeními, v případě Slavie s Ústřední vojenskou nemocnicí. Vyšetření trvá přibližně 3 a půl hodiny. „Teď jsem dělal vyšetření hráče, který přicházel z Bundesligy a říkal, že nikdo to takhle pečlivě nedělá," říká Kolář a myslí zřejmě chválu od Halila Altintopa.

Série vyšetření samozřejmě není zadarmo, kluby ho nemocnicím kompletně platí. Vyšetření srdce, rentgenové snímky a laboratorní vyšetření stojí kolem šesti tisíc korun. Násobně dražší je magnetická rezonance s cenou 12 tisíc za jeden kloub. „Ale pořád to jsou částky, které jsou relativně zanedbatelné k poměru k cenám hráčů," myslí si ortoped.

Vaclíkův přestup ze Žižkova zhatila arytmie

Během své 12leté spolupráce se Slavií prý k nákupu nedoporučil pouze dva hráče, jeden Afričan neprošel vyšetřením srdce, další měl výrazně poškozené kotníky. Přesto zažil i případ, kdy zdravotní prohlídkou neprošel český reprezentant.

„Tomáš Vaclík měl tzv. WPW syndrom (formu srdeční arytmie, pozn. red) a naši experti nás ujišťovali, že tuto vadu má spousta hráčů, ale díky tomuto nálezu padl přestup do De Graafschapu. Následně absolvoval operaci srdíčka, byl to zákrok na týden, všechno se napravilo a nemělo to žádné následky," vzpomíná agent Zdeněk Nehoda, co zhatilo přestup brankáře z Viktorie Žižkov.

Po operaci ale nynější česká reprezentační jednička už čtvrtou sezonu chytá za švýcarského mistra z Basileje.

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme