Nejnavštěvovanější evropská soutěž otevírá brány. V Německu začíná fotbalová bundesliga

Poslední ročníky fotbalové bundesligy byly tak trochu soutěží dominantního Bayernu a těch ostatních. Zábava přesto fanoušky neomrzela. Nejvyšší německá soutěž je nejnavštěvovanější v Evropě a vidět to bude i v pátek, při začátku nové sezony.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V pátek odstartuje po letní přestávce německá bundesliga.

V pátek odstartuje po letní přestávce německá bundesliga. | Foto: Max Pixel

Být klubovým fanouškem je pro Němce často životním stylem. Všimnout si toho lze třeba na výzdobách aut a karavanů při dovolené v zahraničí. Lidé ve velkém počtu cestují na zápasy, dokonce se vydávají i za bývalými fotbalisty. „Přijížděli s v dresech a klubových trikách,“ povídal před lety Radiožurnálu Jiří Štajner, když dohrával kariéru v nižších německých soutěžích.

Přehrát

00:00 / 00:00

V pátek večer začne v Německu fotbalová bundesliga

I na venkově jde poznat, jak moc je bundesliga populární. Hlavně starší fanoušci poslouchají během zápasů nižších tříd rozhlasové přenosy. Lidé se běžně sdružují ve fanklubech, před zápasy a po nich navštěvují fanzóny, s kluby žijí na sociálních sítích.

Sledují také propracované televizní přenosy, sestřihy a diskusní studia po jednotlivých kolech. „Němci tohle umí. Z nudného zápasu vyberou akce, po jejichž zhlédnutí si řeknete, že se musel hrát skvělý fotbal. A ať se hraje kdekoliv, všude je narváno,“ všímá si bývalý reprezentant Martin Frýdek.

Ten si sám atmosféru bundesligy jako hráč kdysi vyzkoušel. V současnosti je na soupiskách celků nejvyšší německé soutěže dohromady šest českých fotbalistů, což je nejvíce, pokud jde o přední evropské ligy.

Z předních soutěží je navíc právě německá nejdostupnější pro české fanoušky. Třeba do Lipska to mají lidé ze severozápadních regionů republiky jen dvě hodiny autem. O něco delší cestu urazí na zápasy berlínské Herthy, kde nastupuje největší česká hvězda v bundeslize Vladimír Darida.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme